Az Operettszínház hazajár Bajára - Művészek meséltek

Az Operettszínház nyári menetrendjéből immár 4. éve nem hiányozhat Baja. A Sugovica-parti fellépésekről, az idei várakozásról a teátrum művészei meséltek.

baja015-4

 

"Amikor a színházban kiderül, hogy az adott évben mivel megyünk Bajára, mindenki azt kérdezgeti: ugye én is benne leszek? Én is mehetek? Ez nem véletlen. A bajai emberek mindig nagyon nagy szeretettel fogadnak minket a színházban és azon kívül is. Minden alkalommal meghívnak minket például egy igazi bajai halászlére, amit én nagyon szeretek. Meg is tanultam tőlük, hogyan kell elkészíteni. Idén karácsonykor is azt főztem a családnak. Egész jól sikerült. Nekem legalábbis nagyon ízlett" - meséli Dolhai Attila, aki idén, augusztus 28-án és 29-én, A Csárdáskirálynő Edvinjeként lép majd színpadra a Szentháromság téren.

 

"Utoljára talán a nagymamám várt olyan szeretettel, mint ahogy a bajaiak várnak minket évről évre" - mondja Janza Kata, akit az Elisabeth tavalyi nagy sikere után idén, augusztus 21-én és 22-én egy másik, nem e világi királynő szerepében, a Szentivánéji álom Titániájaként láthatnak a nézők. "A városban az évek alatt kialakultak nagy baráti társaságok. Tavaly az egyik legnagyobb élményünk az volt, amikor kivittek bennünket a Dunára hajókázni. A fiúk, Dolhai Attila, Mészáros Árpi, Szerényi Laci pedig őrült mód versenyeztek a folyón úszó fákkal. Jó móka volt. Olyan jól esett kicsit megint gyereknek lenni. Persze első az előadás! Mindig arra törekszünk, hogy a lehető legjobbat hozzuk ki magunkból, hogy ebből a felénk áradó hatalmas szeretetből valamit vissza tudjunk adni" - mondja.

 

Kerényi Miklós Máté szerint igazán jól eltalált szlogen a 'Csodálatos Baja' elnevezés. Számukra például Baja minden évben csodálatos. A teátrum művészei - mint mondják - már hazajárnak a Sugovica parti településére. Szendi Szilvi ténylegesen is, hiszen a mindössze 50 kilométerre lévő Kecelen nőtt fel, középiskolai tanulmányait pedig Baján végezte. "Nagyon sokat jelent nekem ez a város. Ismerem minden zegzugát. A Súgó patak mellett töltöttem a fiatalságomat, a bulikkal, a kollégiumból való éjszakai szökésekkel, mindennel együtt. Boldog vagyok, hogy most a volt osztálytársaim és tanáraim is láthatnak kedvenc szerepemben A Csárdáskirálynő Stázijaként" - fogalmaz a színésznő.

 

Szendi Szilvi első alkalommal lép színpadra Baján az Operettszínház csapatával, épp úgy, ahogy A Csárdáskirálynő címszerepét alakító Fischl Mónika, hiszen az idei év újdonságaként, a rendezvénysorozat történetében első alkalommal a teátrum a rendhagyónak számító musical mellett operettet is játszik. A műfaj talán legnagyobb klasszikusával, Kálmán Imre legtöbbet játszott művével, az éppen 100. születésnapját ünneplő A Csárdáskirálynő Kerényi Miklós Gábor által rendezett változatával mutatkoznak be az "operettesek" a bajai publikumnak.

 baja015-3

 

Bár nem ebben, hanem a Szakcsi Lakatos Béla, Müller Péter Sziámi és Kerényi Miklós Gábor által jegyzett Szentivánéji álomban, de Peller Anna is debütál Baján. A Helénát megformáló színésznő izgatottan várja a helyszíni próbákat és az előadásokat. "A kollégák mindig rengeteget mesélnek a fergeteges hangulatról, a halászléfőzésekről, a közösen eltöltött estékről. Ezek a pillanatok fontosak a társulat életében, mert az intenzív együttlét összekovácsolja a társaságot. Azt mondják, igazi csapatépítő feeling van odalent. Persze legendák szólnak arról is, milyen fantasztikus a tér ahol játszunk, a színpad és természetesen a közönség".

 

Abban mindannyian egyetértenek, hogy felemelő érzés szabadtéren, a csillagos ég alatt, rengeteg ember előtt játszani, még akkor is, ha időnként a természet "közbeszól". Fischl Mónika bízik abban, hogy most nem történik vele olyan kellemetlenség, ami annak idején egy Mörbisch-i Csárdáskirálynő előadáson. "Belerepült egy bogár a számba és ott volt a torkomon végig a fináléban. Csak könnyek között, krákogva, fuldokolva tudtam énekelni."

A Budapesti Operettszínház tehát két produkcióval érkezik augusztus végén Bajára. A Csárdáskirálynő mellett a 2008-ban színpadra állított és három év szünet után most először a Szentháromság téren látható Shakespeare klasszikusból született worldmusical, a Szentivánéji álom szerepel műsoron. Utóbbi előadás különlegességét csak növeli az a tény, hogy a mű 2015-ben kizárólag a 'Csodálatos Baja' programsorozat keretében lesz látható két alkalommal.

 

A Csárdáskirálynő, mely egyik legemblematikusabb darabja a ma már hungarikum magyar operettnek, egyben az Operettszínház zászlóshajója is. Kerényi Miklós Gábor 2002-es rendezése visszanyúlik az eredeti műhöz, miközben leporolja, felfrissíti azt a mai közönség igényeinek megfelelően, és hangsúlyossá teszi azt az alaphelyzetet - ami az '50-es évektől fokozatosan háttérbe szorult -, hogy a cselekmény idején javában dúl az I. világháború, és a szereplők, akik szerelmükért harcolnak, háborús helyzetben vannak. Fischl Mónika szerint, aki 1999 óta több mint ötszázszor énekelte már Szilviát és a kezdetektől játszik a KERO féle változatban, a darab sikerének titka a jó zene és a minden korban aktuális történet (a szerelmesek boldogságát társadalmi, anyagi és egyéb körülmények akadályozzák) mellett az, hogy "olyan alapvető emberi érzésekről és férfi-nő játszmákról szól, amik mindig érvényesek voltak és lesznek".

 

baja015-2 

Hasonlóan vélekedik Kerényi Miklós Máté is: "Olyan zenék és dallamok vannak benne, amik úgy borzolják a lélek kis szőrszálait, ahogy nagyon kevés muzsika. Emellett a színház közelmúltban elhunyt nagyszerű dramaturgja Kállai István és KERO olyan humorral, kedvességgel és játékossággal fűszerezték a darabot, ami szerintem mindenkinek az ínyére való."

Fischl Mónika számára személyes okok miatt is emlékezetes ez az előadás. "2002-ben, ebben a szerepben ismertem meg a férjemet, Vadász Danit, aki Edvint játszotta. Egy japán turnén jöttünk össze. Dani ma már nem csak énekel, hanem sikeres producer is. Olyan különleges műsorok és rendezvények köthetők a nevéhez, mint a Virtuózok vagy a Budavári Palotakoncert."

 

Szendi Szilvinek egyik legelső szerepe volt Stázi. "Teljesen hozzám nőtt. Az ember nem könnyen engedi el az első gyerekét. Milyen fura - folytatja -, hogy a mű születésének centenáriumát ünnepeljük, és ebben nekem is van húsz évem! De a mai napig nem megyek be úgy a színpadra, hogy előtte el ne mondjam a Te rongyos élet szövegét."

 

Dolhai Attila viszont épp csak most kóstolgatja Edvin szerepét, tavaly nyáron a Szegedi Szabadtéri Játékokon bújt először a sármos herceg bőrébe. "Nem adja magát könnyen a darab és a szerep. Folyamatosan fejlődik bennem. Sok titok és lehetőség van még benne. Mindig új kihívás egy-egy előadás, kiváltképp, ha vendégjátékra megyünk, mint most Bajára. Szoktam érezni, milyen a közönség, mi tetszik nekik, mennyire kíváncsiak. Nem lehet klisékkel, patronokkal eljutni a nézők szívéhez, abban a pillanatban, ott kell elérni, azzal az intenzitással és jelenléttel, amit az adott közönség kíván. Ez egy nagyon érdekes közös játék. Úgy gondolom, a bajai publikum is érezni fogja, hogy az az este csak nekik szól, egyszeri és megismételhetetlen."

 

Szerelemről, szenvedélyről, férfi és nő örök harcáról mesél a Szentivánéji álom is. Az egyetlen varázslatos éjszakán játszódó történetben halandók és halhatatlanok égi s földi elemekkel küzdenek meg párjukért, igazukért, boldogságukért. A Kerényi Miklós Gábor által színpadra álmodott operettszínházi előadást a világ első worldmusicaljenként tartják számon. Szakcsi Lakatos Béla muzsikája a pop, a dzsessz, a klasszikus és kortárs muzsikát, valamint a spanyol, török, román, cigány és indiai népzenét ötvözi. 

 

baja015 

"Egy őrületes kavalkád, határozott keretbe ültetve, amiből semmi sem lóg ki. Én kedvelem a kicsit abszurd, groteszk, elvont dolgokat. Magaménak érzem ezt a sokszínűséget és Helénát is, abszolút. Kamasz koromban állandóan én üldöztem azokat a pasikat, akik tetszettek, aztán rendre nem jött össze. Szerencsétlen voltam a szerelemben" - vallja Peller Anna. Janza Kata is rajong a musical zenéjéért és az egész előadásért. "Mindannyian nagyon szeretjük és óriási öröm, hogy most újra játszhatjuk. Mindig reménykedtem benne, hogy egyszer újra elővesszük. Alig várom már a próbákat KEROval. Borzasztóan izgalmas az egész rendszere, kiváló a humora, könnyed, fantasztikus a zenei világa és ott az eleve lenyűgöző történet, amiben fontos hangsúlyt kap Oberon és Titánia. Szívemnek, lelkemnek fontos ez a szerep és hát Titániának azért van mit énekelnie!"

 

A musical annak idején egészen rendhagyó módon készült. A karakterek és a daloűk személy szerint az egyes a szereplőkre íródtak. "Nagyon ritka egy művész életében, hogy rá szülessen meg egy előadás, az pedig, hogy még aktívan bele is szólhat a figura és a zene alakításába, külön boldogság. Hihetetlenül jó érzés, hogy nekünk szerettek volna valamit írni, és maximálisan bennünk gondolkodtak. Ez egy nagyfokú bizalmat jelent. Én ebben látom a darab és az előadás egyik legnagyobb erényét" - mondja Janza Kata. "KERO nagyon jól ismer mindannyiunkat, a hangi kvalitásunkat és ő segítette Szakcsit a zene megírásakor. Így aztán mindenkinek tökéletesen passzolnak a dalok" - teszi hozzá Peller Anna is.

 

A darab kulcsfigurája a szálakat alaposan összekuszáló csíntalan, pajkos szellem Puck, akit a musicalben Kerényi Miklós Máté kelt életre. "Az én Puckom mindenhol ott van, és mindenre figyel. Egyszerre emberi és állati lény, aki körbefonja az egész darabot. Én is szeretem körbefonni az előadást belülről. Szeretek ott lenni, szeretek a kollégákkal vagy akár a nézőkkel együtt lélegezni, nevetni egy adott pillanatban. Miután ténylegesen ránk íródtak a szerepek, Puck olyan lett, amilyen én vagyok. Nagyon élvezem ezt a szabadságot. Van olyan jelenet, mint például a mesteremberek lázálom című képe, ami minden előadáson más és más. Biztos vagyok benne, hogy így lesz ez Baján is. Többek között ezért is érdemes megnézni mindkét előadást."

 


A Szentivánéji álom szereplői: Szabó P. Szilveszter, Janza Kata, Szerényi László, Vágó Zsuzsi, Bálint Ádám, Peller Anna, Kerényi Miklós Máté, Németh Attila, Petridisz Hrisztosz, Nádasi Vera, Szabó Dávid, Földes Tamás, Szentmártoni Norman, Oláh Tibor, Faragó András, Dézsy Szabó Gábor, Pirgel Dávid, Gallai Zsolt, Németh Ádám - közreműködik a Budapesti Operettszínház Musical Együttese, valamint a MÁV Pesti Broadway Stúdió növendékei

Rendező: KERO®

Előadások: augusztus 21., 22. - Baja, Szentháromság, tér


A Csárdáskirálynő szereplői: Fischl Mónika, Dolhai Attila, Dancs Annamari/Szendy Szilvi, Kerényi Miklós Máté/Szabó Dávid, Földes Tamás, Faragó András, Marik Péter, Csere László, Kállay Bori, Barkóczi Sándor, Dézsy Szabó Gábor, Kelemen Dániel - közreműködik a Budapesti Operettszínház Ének- és Balettkara, valamint Zenekara.

Rendező: KERO®

Előadások: augusztus 28., 29. - Baja, szentháromság tér

 

Forrás: Budapesti Operettszínház

 

süti beállítások módosítása