Egy reneszánsz ember története - Bakócz Tamásról készült előadás Esztergomban

Tóth-Máthé Miklós A nagyrahivatott című drámáját láthatja a közönség az Esztergomi Várszínházban augusztus 9-én (vasárnap) este kilenc órakor. A Zanotta Art Egyesület produkcióját Árkosi Árpád rendezte.

 

"Egy kerékgyártó fiáról szól ez a darab, aki majdnem pápa lett. Isten szolgáját, a korával és önmagával vívódó személyiséget akartam bemutatni egy olyan történelmileg nehéz helyzetben, amikor kiderülhet, Bakócz Tamás igazi reneszánsz ember volt" - egyebek mellett erről beszélt Tóth-Máthé Miklós író, aki kiemelkedő munkásságának elismeréseként idén vehette át a Magyar Érdemrend Tisztikereszt polgári tagozat kitüntetését.

 

a nagyrahivatott


Tóth-Máthé Miklós művének születéséről elmesélte: Márkus Gábor református lelkész és a tatai polgármester, Michl József kérte fel, hogy írjon egy drámát az 1510-ben Tatán rendezett országgyűlés 500. évfordulója alkalmából. A Dózsa-parasztháborút megelőző tanácskozáson részt vett Bakócz Tamás esztergomi hercegprímás. Az író a felkérést követően egy hét gondolkodás után azért döntött úgy, hogy az egyházfőt választja művének főszereplőjének, mert szerinte a régi rendszerben a Dózsa-kultusz felépítése mellett méltatlanul került háttérbe Bakócz személyisége, szerepe és mindaz, amit ő képviselt egy igencsak feszült, az ország sorsát hosszú időre befolyásoló, meghatározó politikai helyzetben.


"Nem szobrot szerettem volna faragni neki, hanem olyan főhőst teremteni, akinek politikailag elévülhetetlen történelmi érdemei voltak és emberileg példa lehet ma is, miközben akadtak hibái. Ezekkel mindig harcolt. A hiúsága, a gazdagságra törekvése, bizonyos helyzetekben Istentől való elfordulása is felsejlenek ebben a műben. Írtam már több drámát, regényt különböző történelmi alakokról. Ezeket én mindig Istenkísértésnek tartom, hiszen a megalapozott hátterű kutatások és az írói fikciók együttes segítségével hitelesen kell újraéleszteni, megteremteni őket. Ilyenkor arra gondolok, hogy ha az olvasó vagy a színházi közönség azt mondja, igen, ilyenek lehettek ők, akkor már elértem a célom. Remélem, Esztergomban a Bakócz-kápolna misztikumának a közelében most is ugyanez történik" - mondta az író.


Az előadásban színpadra lép Horányi László, Ivaskovics Viktor, Szinovál Gyula, Ferenci Attila, Körtvélyessy Zsolt, Kacsur András, Tarpai Viktória, Illés Dániel,, Stubnya Béla, Szilaj Gábor. A díszlettervező Ondraschek Péter, a jelmeztervező Zanotta Veronika, az asszisztens Lengyel Eleonóra.

 

Forrás: Eszteregomi Várszínház

 

 

süti beállítások módosítása