Fullajtár Andrea: "Nekem könnyebb a dolgom"

Fullajtár Andrea szerint a színész kiszolgáltatottsága miatt kétszer is meggondolja, mer-e kritikát megfogalmazni, bár ő szerencsés helyzetben van, hiszen olyan színház tagja, amelyet minden oldal értékel, így bármikor elmondhatja, amit akar. A Katona József Színház tagját az Origo kérdezte.

 

Az Origo cikkéből:

 

Arra a kérdésre, hogy van-e oka félni ma Magyarországon egy színésznek, ha nyíltan vállalja a politikai véleményét, Fullajtár Andrea így felelt: "Szerintem van. A színész ki van szolgáltatva annak, kiktől kap szerepet, milyen munkákat ajánlanak fel neki, ezért kétszer is meggondolja, mer-e kritikát megfogalmazni bármiről. Nehogy olyan emberek érdekeit sértse, akik esetleg szóba jöhetnek mint munkaadók. Ne felejtse el, mi nem csak a színházi munkánkból élünk. Rengeteg más típusú megbízásra is szüksége van egy színésznek ahhoz, hogy el tudja tartani magát és a családját, hiszen az, hogy állandó alkalmazásban vagyunk egy színházban, korántsem elég a megélhetéshez. Úgyhogy nagyon fontos, hogy politikai hovatartozástól függetlenül minél szélesebb réteg hívja az embert dolgozni. De hát ez mindig így volt Magyarországon."


Fullajtar

Fotó: Polyák Attila - Origo

 

Fullajtár Andrea szerint bármikor elmondhatja, amit akar, hiszen olyan színház tagja, amely minden oldalt érdekel, és amelyet minden oldal értékel, mert minőséget hoz létre. "Élvezem, hogy bátran kimondhatom, amit gondolok. Maga a színház is kiáll bizonyos ügyekért,
az előadásainkból világosan kiderül, mik azok a társadalmi problémák, amiket a színház felkarol, legyen az zsidókérdés, cigánykérdés, a hajléktalanok problémái. Ezért mondom, hogy nekem könnyebb a dolgom, mint azoknak a kollégáknak, akik olyan színházakban játszanak, ahol deklaráltan jobboldali kinevezett igazgató regnál" - tette hozzá.

 

"Minden rendszerben megmutatni, mi a probléma, ez a Katona definíciója. Vagyis mindig rendszerkritikus. Ez már a szocializmusban is így volt, és akkor is, amikor baloldali kormány volt hatalmon. A lényeg, hogy ha valaki ránéz a repertoárra, akkor láthatja, hogy olyan darabok születnek, amelyek reflektálnak a jelenünkre. (...) A színház rendezői között napi téma, hogy mik azok az aktuális problémák, amikhez darabot akarnak választani. Olyan is van, hogy bizonyos témáról nincs darab, és akkor íratni kell. Ilyen volt Máté Gábor darabja a magyarok kivándorlásáról, ami azért született meg, mert igény volt rá" - mesélte Fullajtár Andrea.

 

A színésznő a POSZT-ttal kapcsolatban elmondta, a találkozó "élesen mutatta", hogy rettenetes állapotban van a magyar színházi élet. "Máskor arról szólt, hogy este 11-kor az előadások után még zajlott az élet. Most meg csönd volt és a szakmai beszélgetésekből is az derült ki, hogy mindenkinek üldözési mániája van. Imádtam a POSZT-ot, annak a bizonyítéka volt, hogy létezik színház Magyarországon" - tette hozzá. Jordán Tamás azon felvetéséről, hogy egyáltalán ne legyen verseny, Fullajtár Andrea elmondta: szerinte kell a verseny, ráadásul a színészek csak ritkán kapnak elismerést. "Ez egy kicsi ország, itt nincs vörös szőnyeg. Nincs olyan helyzet, amikor egy színész tényleg az alakításáért kap elismerést. Néha azért jólesik, ha azt mondják, jó vagy. Évekig élünk abból az élményből, hogy a POSZT-on kaptunk egy díjat. Azt persze nem tudom, hogy akik most díjat kaptak, hogy érzik magukat" - tette hozzá a Katona társulatának tagja.

 

A teljes interjú itt olvasható.

 

 

süti beállítások módosítása