26 ezer nézője volt a Gyulai Várszínház idei évadának

Több mint 26 ezren látogattak ki a Gyulai Várszínház 52. évadára, mintegy ezerrel többen, mint tavaly – közölte az évadot értékelő csütörtöki sajtótájékoztatóján Gedeon József igazgató.

Elmondta azt is, hogy a hathetes programsorozat jegybevétele 15 százalékkal emelkedett. Mint megjegyezte, erre nagy szükség is volt, ugyanis az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Nemzeti Kulturális Alap pályázatain elnyert összesen 56 millió forintból mostanáig nem kaptak meg egyetlen forint támogatást sem.

 

timon

SzFE: Athéni Timon


Gedeon József felidézte, hogy június 26. és augusztus 8. között 55 programot valósítottak meg, mindössze egyetlen darabot kellett lemondani betegség miatt. Három új bemutatót tartottak és öt fesztivált rendeztek meg a hat hét során, 15 országból 700 profi és 300 amatőr művész érkezett a teátrumba.


A teátrum 45 tagú művészeti tanácsadó testülete a programok közül kiemelkedően sikeresnek minősítette a Kínai Nemzeti Színház III. Richárd-előadását, a Bocsárdi László által rendezett Vízkereszt, vagy amire vágytok című darabot, az indiai Macbeth-táncestet, a Miskolci Balett Rómeó és Júliáját, az angol The Flanagan Collective női tagjai által játszott Rómeó és Júliát, a Jazz és a Blues Fesztivált, valamint a Szathmári Sándor regényéből készült Kazohiniát.

 

"Megismételhetetlen élménynek" minősítették Vásáry Tamás és a Kodály Zoltán Ifjúsági Világzenekar koncertjét, valamint a Vidnyánszky Attila által rendezett Psychét – hangsúlyozta Gedeon József. Hozzátette: a grémium már javaslatot tett arra, hogy mely művészek kapják az Őze Lajos-, a Sík Ferenc- és a Havasi István-díjakat, két esetben azonban a gyulai önkormányzatnak is jóvá kell hagynia a jelölést, ezért vélhetően csak szeptemberben ítélik oda a Gyulai Várszínház idei évadának díjait.

 

Forrás: MTI

 

süti beállítások módosítása