Koronázási Ünnepi Játékok - Új helyszínekkel várnak Székesfehérváron

Új helyszínekkel bővül a jövő szombaton kezdődő Koronázási Ünnepi Játékok rendezvénye Székesfehérváron.

A hagyományos programok mellett a Rác utcában fazekasok-kézművesek utcája, a Rác utca és a Halász utca közötti területen pedig hagyományőrző lovastábor várja az érdeklődőket.

 

 

A fesztivál pénteki felvezető sajtótájékoztatóján Brájer Éva alpolgármester elmondta, hogy az új helyszínekkel szeretnék egy kicsit ráirányítani a figyelmet a kézművességre és a kézműves termékekre. Benkő-Igaz Krisztina, a Fehérvári Programszervező Kft. szakmai vezetője közölte, hogy a lovastáborban hat egyesület jóvoltából elevenedik majd meg a korabeli tábori élet és Könyves Kálmán kora, lesz harci- és fegyverbemutató, lepénysütés és közös csatajelenet is.

 

koronazasi 2

 

Szenczi Jánosné, a Fehérvári Kézművesek Egyesületének elnöke tájékoztatása szerint naponta legalább tíz korabeli mesterség mutatkozik be a kézművesek utcájában, ahol egy kiállítás a fazekasság történetét mutatja majd be az őskortól egészen az újkorig.
Komendó Gabriella, a Fejér Megyei Művelődési Központ népművészeti referense elmondta: a mesterségek házában minden a fáról szól majd, miközben különböző vetélkedők, versenyek várják az érdeklődőket, akik megtekinthetik a Fejér megyei nép- és iparművész vándorkiállítást is.


Az augusztus 15-17. között zajló Koronázási Ünnepi Játékokon a Várfal park látványossága a Gyalogos hagyományőrzők tábora lesz, ahol tábori életképekkel, jurtával és hagyományőrző játékokkal találkozhatnak az arra járók az I. András Királyi Lovagrend, a Magyar Királyi Kardforgatók Rendje és a Székesfehérvári Fejér Baranta Hagyományőrző Sportegyesület tagjai jóvoltából.

 

koronazasi logo

 

A Középkori Piac a Városház téren elevenedik meg és interaktív módon mutatja be a középkori mindennapokat. A Szabad Színház pedig szellemi bajvívás formájában megjeleníti Könyves Kálmán olvasószobáját és ízelítőt ad a középkori gyerekjátékokból is.


A Koronázási Ünnepi Játékok nagy látványosságai az óriásbábok, amelyek a város több pontján, az óriásbábszigeteken lesznek megtalálhatók minden nap, majd délutánonként gólyalábas, zenés kísérettel vonulnak végig az óriásbábok a szigetektől a Hotel Magyar Király előtti nagyszínpadig.


Idén is lesz Fény utca, ahol Könyves Kálmán élete elevenedik meg augusztus 14. és 18. között esténként a Fő utca épületeire vetítve. Újdonság lesz a Könyves Kálmánhoz kapcsolódó történeteket megidéző 3D-s animációs vetítés a Hősök terén.

 

koronazasi 3

 

A Koronázási Ünnepi Játékok egyik fénypontjaként megrendezett Koronázási szertartásjátékon is Könyves Kálmán legendája kel életre augusztus 15-én és 16-án 21 órakor a Koronázó téren, a Nemzeti Emlékhelyen. A főszereplők Egyed Attila, Száraz Dénes, Blaskó Péter, Mihályi Győző, Tűzkő Sándor, Lábodi Ádám, Törőcsik Franciska és Kerkay Rita, a produkcióban közreműködik a Szabad Színház, valamint egy egyesített kórus és tánckar. A Koronázási szertartásjáték rendezője a Vörösmarty Színház igazgatója, Szikora János.


A másik fénypont várhatóan a Musica Sacra lesz augusztus 18-án, ahol Giacomo Puccini egyházzenei alkotásait hallhatja a közönség Carlo Ponti Jr. vezényletével, az Alba Regia Szimfonikus Zenekar, valamint az egyesített, több mint 200 fős kórus részvételével, illetve Kálmándi Mihály és László Boldizsár szólóival.


A programsorozatot könnyűzenei koncertek is színesítik esténként: Caramel, Polyák Lilla és Homonnay Zsolt, Ferenczi György és a Rackajam, a Budapest Jazz Orchestra, Geszti Péter és a Gringosztár lép fel.

 

 

 

Forrás: MTI

 

 

süti beállítások módosítása