"Méltó módon tudjuk megnyitni az évadot" - Ráckevei Anna válaszolt

Az augusztus 29-i országos színházi évadnyitó gálával kezdődik a Csokonai Színház százötvenedik évada, ahol a Kaszás Attila-díjat is átadják. Ráckevei Anna igazgatót a Hajdú Online kérdezte.

 

A Hajdú Online cikkéből:


"A színházbarátok nyilván szeretnék ünnepi díszben látni az évadot és a színházat is. Eddigi évadainkat korstílusok jegyében terveztük és a jubileum most szerencsés módon egybeesik a reneszánsszal. Jóleső érzés, hogy az ünnep egyben újjászületést is jelenthet. Ez nem idegen tőlünk, hisz önmaga újrafogalmazása a színház egyik fontos feladata. Alkalmas ez az időszak arra is, hogy a hagyományainkon átszűrve keressük azokat az új fogódzókat, amelyekkel továbbléphetünk" - fogalmazott Ráckevei Anna.


A gálával kapcsolatban kiemelte, méltó módon tudják megnyitni az évadot, hiszen az országos színházi évadnyitón adják majd át a Kaszás Attila-díjat is.

 

Rackevei Anna

Fotó: Czeglédi Zsolt, MTI

 

"Igyekszünk olyan ízeket varázsolni a színpadra, amilyennek mi képzeljük a 150 évvel ezelőtti színházavatót, megidézünk színészeket, alakításokat is. Szerencsére sok komoly szerzőt adott a város a magyar drámairodalomnak: a jubileumi évadban is kihagyhatatlan Szabó Magda, akitől – a Debrecenben még nem játszott – Az ajtó című művet mutatjuk be. Csokonaitól Méhes László rendezésében láthatja majd a közönség a Karnyónét. Az ünnepi bemutatónk, amelyre a várostól ösztöndíjat is kaptunk, Orbán János Dénes A magyar Faust című munkája lesz. A darab Hatvani professzornak állít emléket, akiről azt rebesgették, hogy az ördöggel cimborált. Az évad vége felé lesz a Hubay-darab premierje. A Tüzet viszek a tűzcsóva-pályájú, Debrecenből indult Soós Imrének állít emléket" - számolt be a direktor.


A Csokonai beszélgetések című sorozat vendége lesz mások mellett Kállai Bori, aki közel húsz éven át volt a debreceni közönség kedvence, Haumann Péter, akinek innen indult a pályája, Cserhalmi György vagy Dobák Lívia, aki dramaturgként Pinczés Istvánnal dolgozta fel azokat a kortárs drámákat, amik akkor kuriózumként hatottak és vezették be a magyar drámairodalomba Háy Jánost vagy Borbély Szilárdot.


Két év igazgatói tapasztalatát így összegezte Ráckevei Anna: "A pozitív oldal mindenképpen az, hogy nagyon erősnek tartom a fiatal csapatot. Ez egy folyamatos építkezés, együttműködve a nagy tudású, tapasztaltabb kollégákkal és ahhoz, hogy összekovácsolódjon egy csapat, egyrészt nagyon sok szerencse kell, másrészt idő és tapasztalás, hogy egymás energiáit erősíteni tudják. Tulajdonképpen az igazgatásban is van művészet, egyfajta finom érzékenység, és fontos, hogy vezetőként alakítgassam magamban ezt a képességet. Mindez a jubileumi évaddal kiegészülve szép feladat lesz."

 

A teljes interjú itt olvasható.

 

 

süti beállítások módosítása