We hear you - Interaktív dokumentumszínház a panaszkultúráról

Modernkori gyóntatószék, mozgó panasziroda a Szigeten. A Stereo Akt és a holland Space Theater közös megmozdulásában kipanaszkodhatjuk magunkat, vagy elmondhatjuk világjobbító gondolatainkat egy erre a célra kialakított riksán.

Később egy vándorelőadás részeként megnézhetjük kiteregetett szennyesünket, és egy köztéri akció keretében felemelhetjük szavunkat a jobb életért.

 

Az alkotók ajánlója: 

 

Hogy panaszkodik egy utcaseprő? És hogyan egy tanár? Mi nyomaszt egy holland ügyvédet? Mitől szorong egy magyar diák és egy lengyel politikus? És hogyan próbálnak megszabadulni a probléma tárgyától? Hogyan kell panaszt tenni? Vagy tüntetést szervezni? Hogyan kell hallatni a hangunk?

 

Egy holland, egy magyar és egy lengyel művész összeurópai turnéra indul panasz-taxijával, egy speciális riksával. Nemzetközi művészeti akciójuk első állomásaként a Sziget nemzetközi forgatagát szólítják meg. Riksájuk egy modern-kori gyóntatószék és mozgó panasziroda keveréke.

 

we here you illusztracio

 

Az akció első felében járókelőket visznek el egy körre, őket faggatják csipp-csupp ügyeikről, vagy épp forradalmi világjobbító gondolataikról. Bárki azon szerencsések közé kerülhet, akinek sérelme meghallgatásra talál.


Az akció második része közösségi esemény, amely során tárlattá alakul a vándor-előadás. A legfrissebb gyűjtésekből szemezgetnek a nézőkkel, az ő aktív részvételükkel teregetik ki a társadalom szennyesét, hogy végül egy közösen megalkotott rendhagyó, még sosem látott köztéri akció keretében közösen emeljék fel szavukat a jobb fociért, a kutyák jogaiért, a jobb időjárásért, a jobb közbiztonságért, vagy épp a kirekesztés és a rasszizmus ellen, a betegség, a félelem és rosszkedv ellen.

 

A többállomásos akció során arra keresik a választ, hogy mire és hogyan használható a közösség ereje, és hogyan válhatunk passzív áldozatok helyett aktív főszereplőivé életünknek.

 

A fesztivál verzió augusztus 12-16. között látható a Szigeten, a Színház és Tánc helyszínen. A munkafolyamatból előadás készül, a bemutató a Trafóban lesz október 23-án és 24-én. 

 

stereo akt

 

A Stereo Akt-ról:

 

A STEREO Akt egy színházi produkciós műhely, amelynek művészeti vezetője Boross Martin, menedzsmentjének feladatait pedig Rácz Anikó látja el. A formáció hite szerint ezzel a társulással olyan struktúrát tudnak építeni, amely hatékonyan és eredményesen tudja előkészíteni, létrehozni majd életben tartani a társulat művészeti projektjeit, amelyekhez rugalmasan választhatnak művészeti munkatársakat. A STEREO Akt előadásaiban a színház esemény, a néző résztvevő, az esemény lényege pedig a néző valóságának és az alkotó fantáziavilágának találkozása.


Boross Martin rendező, dramaturg és előadóművész. 2011 óta három esemény-szemléletű előadást rendezett (Dinamó Művház - Flórián Műhely: Pamlényi Pál Postás Panoptikum, Füge Produkció - Stereo Akt: Harminchatok, Artus - Stereo Akt: Promenád), amelyekben a közönség rendhagyó pozícionálásával és részvételével kísérletezett. Már zajlanak előkészületei 2014. tavaszi, Ibolya című bemutatójának. Projekt-alapú, alkalmi formációkkal létrehozott alkotásait 2013 tavaszától a STEREO Akt keretein belül valósítja meg.

 

A Space Theater-ről:

 

Ardai Petra tizennyolc évesen hagyta el az országot, Amszterdamban tanult mozgásszínészetet, majd 1992-ben megalapította a Space Theater nevű formációt. Real World című, a nálunk akkor még ismeretlen valóságshow-kat boncolgató előadásukat annak idején bemutatták - persze teljesen visszhangtalanul - Budapesten is. A társulat azóta kétszemélyessé bővült, Luc Van Loo, a férj a másik tag, és inkább kísérleti projekteket rendeznek, amelyek témája a valóság viszonylagossága, kiindulópontjuk pedig az integrálódni vágyó, örök hontalan ember személyes élethelyzete. Az 1956-os évfordulóra tavaly egy fiktív utazási iroda kirándulását rendezték meg Emlékmű a jelennek címmel. Saját, külön fülhallgatókkal ellátva vezették végig a közönséget Budapest helyszínein.

 

stereo akt 2 

 

 

WE HEAR YOU
Interaktív dokumentum színházi előadás panaszkultúrákról és panaszkodó kultúrákról
A STEREO Akt és a SPACE közös előadása
A Sziget, a Trafó - Kortárs Művészetek Háza és a Füge Produkció támogatásával


Alkotók-előadók: Boross Martin, Ardai Petra, Julia Jakubowska
Zene-hang: Bartha Márk
Látványtervező: Kalmár Bence
Látvány asszisztens: Filcsik László, Tóth Márton Emil
Videós munkatárs, dokumentáció: Bartha Máté
Produkciós munkatárs: Varga Brigitta
Kommunikációs munkatárs: Fodor Krisztina
Producer: Rácz Anikó
Koncepció, ötlet: Ardai Petra, Boross Martin

Rendező: Boross Martin

 

 Augusztus 12-16.

Sziget Fesztivál (Színház és Tánc helyszín)

 

 

süti beállítások módosítása