A svájci Lorenzo Viotti nyerte idén a fiatal karmesterek díját Salzburgban

 

A 25 éves svájci dirigens, Lorenzo Viotti nyerte hétfőn az idei fiatal karmesterek díját (Young Conductors Award, YCA) a Salzburgi Ünnepi Játékokon.

    

Hatodik alkalommal ítélték oda a fesztiválnak a Nestle konszernnel közös, 15 ezer euróval járó, rangos díját, amelyért ezúttal 65 fiatal tehetség versengett.
   

Lorenzo Viotti, a 2005-ben elhunyt neves karmester, Marcello Viotti fia Lausanne-ban nőtt föl, Lyonban tanult zongora, éneklés és ütőhangszer szakon, a karmesteri ismereteket pedig Bécsben és Weimarban sajátította el.


Lorenzo Viotti Ivan Fischer

Lorenzo Viotti és Fischer Iván

    

A 2014/15-ös évadban olyan neves együtteseket vezényelt, mint a Németalföldi Szimfonikus Zenekar, a velencei La Fenice zenekara, valamint a Müncheni Rádiózenekar. Utóbbit apja nagy sikerrel vezette 1998 és 2004 között, halála előtt nem sokkal mondott le a posztról, tiltakozásképpen az együttes tervezett feloszlatása ellen, amelyre végül nem került sor.
    

Az elismerést 35 év alatt művész kaphatja meg, az idei döntőbe Viottin kívül Jiri Rozen és Giedre Slekyte jutott be. Dennis Russell Davies, a nemzetközi zsűri elnöke szerint mindhárom döntős előtt "briliáns jövő áll".

 

süti beállítások módosítása