"Az egész világot meghódította" - Jön A nyomorultak premier

Szegedre költözött A nyomorultak stábja, folyamatosan próbálnak a Szabadtéri és a Madách Színház közös bemutatójára. A monumentális látványvilágú történetet Szirtes Tamás rendezésében, augusztus 14-től láthatjuk a Dóm téren.

28 év elteltével tér vissza magyarországi ősbemutatója helyszínére, a Broadwayn szintén 1987-ben bemutatott, világhódító musical, A nyomorultak. A korábbi előadást Szinetár Miklós rendezte, Jean Valjeanként pedig azt a Vikidál Gyulát láthatta a publikum, aki idén a Püspök szerepében tűnik fel. (Érdekesség, hogy az akkori produkcióban az elismert rendező lánya, az akkor mindössze 11 éves Szinetár Dóra alakította Cosette-et alakította).

 

nyom05

 

Victor Hugo műve, A nyomorultak egyik fontos szereplőjét, Javert-et Debreczeny Csaba formálja meg, aki elárulta, hogy a többiekhez hasonlóan nagyon örül szerepének, mely szerinte a musicalirodalom legmívesebbje. "Az, hogy Javert-t játszhatom, számomra ajándék a sorstól. Alakítottam korábban Enjolras-t és Szirtes Tamás 16 évvel ezelőtti rendezésében például Marius-t is, de ha őszinte akarok lenni, már akkor is Javert-t néztem ki magamnak, és most rettenetesen örülök, hogy megadatott a lehetőség. A lényemhez, fizimiskámhoz, habitusomhoz nagyon illik ez a karakter, ez a gondolkodó, jogfundamentalista, nagyon szilárd, mondhatni kőkemény jellem, akit nem az érzelmei, hanem kizárólag a racionalitás irányít és az alá-fölérendeltségi viszonyokból él és építkezik" – nyilatkozta a színész.

 

nyomjel4

 

Az Éponine-t játszó Tóth Andrea azt mesélte, kíváncsi, hogyan elevenedik meg majd a történet a színpadon. "Persze jobban tetszene, ha Éponine számára happy enddel végződik a történet és elnyeri szerelme szívét. De így, hogy másként alakul, még érdekesebb számomra a karakter. Kicsit hasonlítunk is: bennem is megvan a vagányság, a  bátorság. A döntéseimben leginkább a szívemre hallgatok és tűzön-vízen át harcolok az igazamért. Nehezen bízom meg az emberekben, ezért keveseket engedek magamhoz igazán közel. Ha valakit viszont megszereztem, nehezen engedem el" – árulta el Tóth Andrea.

 

nyomjel6

 

A musicalben Tóth Attila mellett  Zöld Csaba alakíthatja a főszereplőt, Jean Valjean-t, aki elmondta: a musicalek között A nyomorultak a csúcs és régi álma vált valóra azzal, hogy eljátszhatja Victor Hugo kultikus figuráját.
"Ha valaki színészként a musicalek felé fordul, egyértelműen A nyomorultak és Jean Valjean szerepe a csúcs. Zeneileg és színészileg is nagy kihívás, és egyiket sem lehet könnyelműen venni. Szirtes Tamás új rendezői koncepciója szerint kihasználjuk a zene lehetőségeit a gesztusokra, mozdulatokra, együtt élünk a zenekarral és ettől lesz igazán különleges az előadás. A végén járunk már a próbafolyamatnak, ennek során kiderült, hogy a színházban járatlanabb fiatalokkal és a rutinosabb színészekkel is tökéletes az összhang, minden kollégámmal jó együtt dolgozni, és nyilván mindannyiunknak sokat segítenek Szirtes Tamás instrukciói. Nagyon várom már a szegedi bemutatót, a Dóm téren ugyanis most állhatok majd először a közönség elé, ráadásul egy álomszerepben" - nyilatkozta Zöld Csaba.

 

nyomjel1

 

Sáfár Mónika bújik Thénardierné szerepébe. A színésznő úgy véli Thénardierné egy velejéig romlott férj velejéig romlott felesége.
"Ők ketten a kis Cosette-et is pénzért nevelik, mert mindenük a pénz, lopnak, csalnak érte. Nagy Sándor kollégámmal játszom ezt a végtelenül antipatikus házaspárt. Bár a jeleneteik nagyon szórakoztatóak, tele vannak élvezetes helyzetkomikummal, mégsem akarjuk, hogy kizárólag a poénokról szóljon az ő jelenlétük. Ez a két ember ugyanis igazi alvilági figura, akik se istent, se embert nem ismernek, ezért erőteljesen kell megformálni őket. Akkor jó, ha a közönség egyszerre sír és nevet rajtuk. Ha ilyen figurákat látunk az utcán, akkor az egyszerre szomorú, siralmas, szánalmas, ugyanakkor mulatságos. És mi akkor játsszuk jól a szerepünket, ha a nézőkben ez a kettős érzés elevenedik fel" - mondta a színésznő.

 

nyomjel3

 

A musicalirodalom egyik legnépszerűbb műve a Szegedi Szabadtéri idei évadának utolsó bemutatója: augusztus 14-én, 15-én, 16-án, 19-én, 20-án és 21-én kerül színre. Claude-Michel Schönberg műve éppen 30. éve került színre először, az évforduló alkalmából a Madách Színház 2016-ban műsorára tűzi A nyomorultak musicalt.

 

 

Forrás, fotók: Szegedi Szabadtéri Játékok, Madách Színház

süti beállítások módosítása