Műhelyfoglalkozásokat tart Taizében az Osonó - Szerzetesközösség vendégei

A franciaországi Taizé-ben immár 75 éve működik egy ökomenikus szerzetesközösség, mely többezer fiatalt lát vendégül évente közös imára, éneklésre, elmélkedésre és a beszélgetésre. 

 

Minden 1940-ben kezdődött, amikor 25 éves korában Roger testvér elhagyta szülőhazáját, Svájcot, és Franciaországban, édesanyja hazájában telepedett le. Korábban éveken keresztül tüdőbaj kötötte ágyhoz. Ez alatt a hosszú betegség alatt érett meg benne a hivatás, hogy közösséget alapítson. Amikor a második világháború elkezdődött, bizonyos volt afelől, hogy segítséget kell nyújtania a nehéz helyzetben levőknek, éppen úgy, ahogyan nagymamája tette az első világháborúban. A kicsiny falu, Taizé, ahol letelepedett, egészen közel volt a Franciaországot kettészelő demarkációs vonalhoz, így megfelelőnek bizonyult háborús menekültek befogadására. Lyoni barátai egyre több menedéket keresőnek adták meg Taizé címét. Egy szerény kölcsönnek köszönhetően Roger testvér megvásárolt Taizében egy házat a hozzátartozó melléképületekkel együtt, amelyben évek óta nem lakott senki. Azt javasolta egyik nővérének, Geneviève-nek, hogy jöjjön, és segítsen a menekültek befogadásában, akik között zsidók is voltak. 1942 őszén szólt, hogy fény derült tevékenységükre, és azonnal el kell menniük. A háború végéig Roger testvér Genfben élt és leendő testvéreivel ott kezdte el lerakni a közös élet alapjait. 1944-ben térhettek vissza Taizébe. 

 

invitation

 

A Taizé-i szerzetesközösség idén nyáron három meghatározó eseményre emlékezik: 75 évvel ezelőtti megalakulásukra, az alapító, Roger testvér 100. születésnapjára és arra, hogy a prior már 10 éve nincs köztük.

 

A közösség ezen a héten 4000 fiatalt fogad egy találkozó keretében, melynek egyik programja az Osonó műhelyfoglalkozása. Szerdán és csütörtökön a társulat két tagja – Fazakas Misi és Mucha Oszkár – a világ különböző pontjairól érkezők számára "A színház csak ürügy" címmel tart tréninget. Ennek során a résztvevők láthatják a társulat szociális- és színházi eseményeiről készült rövid videó-összeállításokat, bemutatásra kerül a kultúrák közeledésére alapozott thaiföldi és marokkói projekt, illetve szó lesz a csapat legújabb előadásáról, a párbeszédet, az elfogadást és a közös gondolkodást szorgalmazó, a fórum színház eszközeit is felhasználó Ismeretlen barátok társasága avagy Piknik egy japán szőnyegen című magyar-román koprodukcióról is.

 

IMG 9666 s

 

Mindezek mellett, az érdeklődők kipróbálhatják azokat a játékokat és gyakorlatokat, amelyek az említett projektekben segítették a különböző vallású és nemzetiségű résztvevők közötti kommunikációt, egymásra figyelést, elfogadást. Az Osonó a színház, mint találkozás alapgondolatából indul ki, és azt a célt tűzi ki, hogy az általuk létrehozott projektek segítsenek a fiataloknak megismerni és felvállalni önmagukat, elfogadni egymást és megtapasztalni a sokszínűség és a közös alkotás örömét.

 

Az Osonó 2007-től minden évben rendszeresen visszatér Taizébe, a Művészeti és Népiskola, illetve a Plugor Sándor Művészeti Líceum drámatagozatos diákjaival együtt. Jelen alkalommal is több drámatagozatos diákkal érkeztek.

 

A nagy ökumenikus eseményen való részvételt a magyarországi Tiszta Formák Alapítvány támogatta.

 

 

süti beállítások módosítása