Terrorizmusról szóló darab előkészületeit állították le Angliában

Brit hatóságok egy olyan színdarab előkészületeit állították le, amely az Iszlám Államhoz csatlakozó tinédzserek motivációit mutatja be - számolt be a Napi Gazdaság.

 

A Napi Gazdaság cikkéből:

Két héttel a bemutató előtt leállították a londoni National Youth Theatre radikalizálódó fiatalokról szóló darabját. A rendező és a producerek szerint előzetesen nem kaptak információt arról, hogy a hatóságok kifogásolnák az előadás mondanivalóját, így szerintük a szólásszabadság korlátozásáról van szó.

 

homegrown

 

 

"Hideg zuhanyként ért bennünket a hír, elsősorban azért, mert a külső nyomásra született döntés több mint száz fiatal színészünknek okoz traumát" - idézi a The Guardian az alkotókat.

 

A Homegrown címet viselő színdarab olyan brit fiatalok történetét meséli el, akik az Iszlám Állam soraiba szegődnek. A tinédzserek többsége második, harmadik generációs bevándorló, akik nem képesek a társadalomba integrálódni, az előadás az ő morális dilemmájuk köré épül. A történet helyszíne a kelet-londoni Bethnal Green egyik iskolája, amely mindössze pár kilométerre található attól a középiskolától, amelynek három diáklánya februárban Szíriába utazott, hogy dzsihadisták felesége legyen. A fiatalok a Bethnal Green-i középiskolában adták volna elő a darabot, azonban júniusban a helyi vezetés - megismerve a darab témáját - úgy döntött, hogy nem ad erre engedélyt.

 

A Liberty polgárjogi szervezetet szerint nagyon rossz képet fest a belpolitikai helyzetről, hogy a miniszterelnök a minap még a fiatalok radikalizálódásának megállításáról beszélt, most pedig leállítanak egy ilyen fontos mondanivalójú darabot. David Cameron kormányfő hetekkel ezelőtt jelentette be a terrorizmus elleni új stratégiáját: ennek részeként a radikalizmus korai szűrésére kötelezte a brit intézményeket, így az iskolákat is.

 

Forrás: Napi Gazdaság

 

 

süti beállítások módosítása