Benyovszky Móric életéből készült táncjáték a Margitszigeti színpadon

A Benyovszky Móric életéből készült táncjátékot mutatja be a Magyar Nemzeti Táncegyüttes a Budapesti Nyári Fesztivál keretében pénteken, a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon - hangzott el az M1 aktuális csatorna csütörtök reggeli műsorában.

Benyovszky

 

A darabban a 18. század közepén élt rendkívüli ember, híres kalandor, népszerű világutazó és emlékíró szenvedélyes és viszontagságos életútját ismerheti meg a közönség az együttes tolmácsolásában. 
    

"Ez egy igazi táncra termett történet Szarka Tamás ötletéből és Vince Zsuzsa forgatókönyvével" - emelte ki Zsuráfszky Zoltán, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes művészeti vezetője az M1 aktuális csatorna csütörtök reggeli műsorában.
    

Mint azt elmondta, a darabban "megduplázták" a főszereplőt, így Oberfrank Pál, a Veszprémi Színház igazgatója az utazó  emlékiratait olvasva vezeti végig a nézőket a történeten, a színpadon pedig Zámbó István jeleníti meg Benyovszky alakját Fekete Zsuzsanna oldalán.

 


    

Benyovszky Móric a művelt, több nyelven beszélő, a nők számára ellenállhatatlan vonzerővel bíró férfi gondolataival és ötleteivel jócskán megelőzte korát. A magyar huszárkapitány és gróf, a szlovák földbirtokos és a lengyel hazafi előbb orosz hadifogoly volt Kamcsatkán, ahonnan a világ első Függetlenségi Kiáltványának megalkotása után elmenekült, majd francia hős, végül Madagaszkár királya lett.
    

Nagyon hálás téma egy ilyen különleges utazónak a színes életét színpadra állítani, és a tánc, a zene nyelvén tolmácsolni a közönségnek - mondta el Bán Teodóra, a Szabad Tér Színház Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója.
    

Kiemelte: a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon minden évben kiemelt helyet kap és nagy sikerrel szerepel a nemzeti táncegyüttes.

 

A produkcióról képekben:

Benyovszky 2

1.

Benyovszky 3

2.

Benyovszky 4

3.

Benyovszky 5

4.

Benyovszky 6

5.

Benyovszky 7

6.

Benyovszky 8

7.

Benyovszky 9

8.

Benyovszky 10

9.

Benyovszky 11

10.

Fotók: Szabad Tér Színház

 

Forrás: Színház.hu, MTI, Szabad Tér Színház

 

 

süti beállítások módosítása