A Duna tévén látható az idei Budavári Palotakoncert

Két este több mint 4000 néző ünnepelte a magyar operettet, azon belül is az idén 100 éves Csárdáskirálynőt a Budavári Palotakoncerten. Az eseményt az MTVA is közvetíti az augusztus 20-i ünnepi hétvégén, a Dunán.

178

 

A Budavári Palotakoncert azzal a céllal jött létre, hogy az immáron hungarikum magyar operett ünnepe legyen. Dr. Vadász Dániel és Nacsa Olivér producerek szerint az előző két év minden várakozást felülmúló sikere bizonyította, tényleg büszkék lehetünk, hogy van egy modern köntösbe öltöztetett műfaj, egy zenei stílus, amiről mindenkinek mi magyarok jutunk eszébe. Az esemény két főszervezője immáron büszke lehet a Budavári Palotakoncertre is, amit 2015-ben harmadszorra rendeztek meg a csodálatosan kivilágított Oroszlános udvaron, mégpedig két este. telt ház előtt.

 

Dr. Vadász Dániel augusztus 7-i köszöntő beszédében elmondta, mindig tudtak valami újdonsággal szolgálni. Idén először például tematikus koncertet rendeztek, a száz éves Csárdáskirálynő állt a műsor középpontjában. Hozzátette, az MTVA közvetítésének köszönhetően – a Duna idén augusztus 20-án és 21-én este adja le a programot két részben – eddig is milliókhoz jutott el a Budavári Palotakoncert és a magyar operett tucatnyi országba, több kontinensre. Nem csoda, hogy ennek a sikernek köszönhetően, a Budapesti Operettszínházzal közösen idén már több ázsiai országba is szerveznek hasonló gálaműsorokat.


194
Az operett idei nyári ünnepe előtt az est rendezője, Kerényi Miklós Gábor - KERO® arról beszélt, hogy a helyszín, az Oroszlános udvar immáron nem csak fővárosunk ékessége, hanem az egyetlen hungarikum értékű színházi műfaj, a magyar operett nyári otthona is. “Idei programunk címe „Csárdáskirálynő-ünnep”. Kálmán Imre legnépszerűbb műve ugyanis most ünnepli születésének 100. évfordulóját, bár ez egyáltalán nem látszik rajta. Ezen az estén a születésnapos mű részletei mellé más magyar operett-komponistáktól született hasonló számokat csatoltunk – hogy ily’ módon a magyar operett-szerzők együtt köszönthessék A Csárdáskirálynőt...” – mondta KERO®.

 

Így a műsorban hallhatók voltak még Lehár Ferenc, Paganini, A mosoly országa, Zerkovitz Béla Csókos asszony, Fényes Szabolcs Maya, Eisemann Mihály Én és a kisöcsém, Huszka Jenő Mária főhadnagy, Jacobi Viktor Leányvásár, Ábrahám Pál Bál a Savoyban, Szirmai Albert Mágnás Miska, Lajtai Lajos A régi nyár, Farkas Ferenc Csínom Palkó című operettjének ismert részletei  is, egyéb Kálmán-slágerekkel – de mind-mind új ‘köntösben’ kerültek színpadra. Külön meglepetés volt egy egyveleg Ralph Benatzky A három testőr című művéből.

 

527

 

A Palotakoncert különlegessége volt, hogy az Operettszínház ismert arcai – Fischl Mónika, Frankó Tünde, Boncsér Gergely, Vadász Zsolt, Oszvald Marika, Dancs Annamari, Kerényi Miklós Máté és Peller Károly – mellett fellépett Balczó Péter tenorista is, de olyan fiatal tehetségek is lehetőséget kaptak, mint Lévai Enikő, Gömöri András Máté és Laki Péter, de az inkább musicalekből ismert Vágó Zsuzsi is megmutathatta szubrett-énjét.

 

Az est műsorvezetője Szulák Andrea volt – aki egy szám erejéig dalra is fakadt: Honthy Hannát idézte meg Peller Károly és Kerényi Miklós Máté segítségével a Hajmási Péter, Hajmási Pál című slágerrel – természetesen a Csárdáskirálynőből. Az estén a Budapesti Operettszínház 50 fős szimfonikus zenekarát Makláry László dirigálta.


166
A Palotakoncerten egyébként részt vett az ünnepelt operett zeneszerzője, Kálmán Imre szellemi örökségének ápolója, lánya, Yvonne, aki köszönetet mondott az este szervezőinek és résztvevőinek, hogy ilyen különleges módon emlékeztek meg az örök fiatal Csárdáskirálynőről!

 

A Budavári Palotakoncert képekben:

 

180

1.

 

185

2.

 

235

3.

 

240

4.

 

263

5.

 

295

6.

 

323

7.

 

324

8.

 

343

9.

 

417

10.

 

512

 11.

 

525

12.

 

731

13.

 

773

14.

Fotók: Budapesti Operettszínház

 

Színház.hu

 

 

süti beállítások módosítása