Botos Évával és Nagy-Kálózy Eszterrel jön az Edith és Marlene a Városmajorin

Augusztus 22-én a Városmajori Szabadtéri Színpadon mutatják be a zenés színművet, mely Edith Piaf és Marlene Dietrich életét, barátságát tárja elénk. A darab szerzője Pataki Éva saját bevallása szerint ma már nem merne két ilyen zseniről írni.

Mészáros Márta rendezésében az előadás a Nőről, a nőiességről, a két énekes-színész legendáról, valamint az őket életre keltő Botos Éváról és Nagy-Kálózy Eszterről szól.

 

editlead

 

Pataki Éva szavaival az előadásról:

 

"Különös élmény számomra, hogy bő huszonöt év után újra életre kel Budapesten az Edith és Marlene, amit Mészáros Márta biztatására írtam a Pesti színháznak, és amit ismét ő rendez.
A darab a a prágai, a pozsonyi és a varsói bemutatók után ismét "hazatér", és megint két csodálatos színésznő lép benne színpadra.
A francia Edith Piaf és a német Marlene Dietrich találkozása sorsszerű volt, a XX. század két zsenije szélsőségesen más habitust képviselt: Piaf az önpusztító szenvedély, Dietrich a végletes fegyelem és profizmus útján járt, s hogy kinek volt igaza – azt döntsék el a nézők.
Ma nem mernék róluk írni, ilyen őrültségbe csak fiatalon vág bele az ember.
Amikor az üres papír fölött ültem, azon töprengve, hogy hogyan is lépjenek színre és szólaljanak meg ezek a csodálatos nők, Piaf dalait hallgattam, és beleborzongtam. Egyet ígérhetek, önök is hallani fogják a dalokat, és önök is borzongani fognak. A 20. század két zsenije szélsőségesen más habitust képviselt: Piaf az önpusztító szenvedély, Dietrich a végletes fegyelem és profizmus útján járt." - mondta a darab szerzője.

 

edit2

 

Negyed százada a Pesti Színházban volt a darab ősbemutatója, ahol Kútvölgyi Erzsébet és Hernádi Judit játszották a címszerepeket. Mészáros Márta akkor dolgozott először ezzel a zenés darabbal, amely Piaf és Dietrich alakjain túl a két nő viszonyát: barátságát, rivalizálását, viszályait is felidézi.

 

edit1

 

Botos Éva tavaly a 7ora7.hu-nak Edith Piaf karakteréről azt mesélte, elképesztően különlegesnek találja.

"Nem a mostanában divatos sztár-alkat, hanem egy furcsa, pici, karakteres arcú hölgy. Színészként nagyon érdekelnek az ilyen karakterek, talán jobban, mint a kézenfekvő, az általánosabb. Az ő bonyolultsága közel áll hozzám, próbáltam megfejteni, megérteni. Ahogy eljátszom, talán közelebb is kerülök hozzá, kibogozom belőle, azt, ami ennyire különleges" - vélte a színésznő.

 

 edit3

 

 

Pataki Éva: Edith és Marlene

 Edith: Botos Éva

Marlene: Nagy-Kálózy Eszter
Momone: Kecskés Karina
Leplée/Raymond: Marton Róbert
Marcel/Theo: Nagy Dániel Viktor
Zongorista: Wágner Puskás Péter
Harmónikás: Agnecz Katalin/Szokolai Zoltán

 

Díszlet: Horgas Péter
Produkciós vezető: Gáspár Anna
Produkciós asszisztens: Teklesz Zsuzsa
Rendező munkatársa: Kis-Kádi Judit
Rendezőasszisztens: Ladányi Cleo
Rendező: Mészáros Márta

 

2015. augusztus 22. (szombat) 20 óra
Városmajori Szabadtéri Színpad

 

 

Forrás: mannaprodukcio.hu, szabadter.hu

 

 

 

 

 

süti beállítások módosítása