A végvári időszakot idézi a hollókői várjáték

A végvári időszakot és a kuruc korszakot idézi fel az augusztus 20-i várjáték a világörökségi Hollókőn; a történelem megidézésében Szent László Vitézei, az Egri Vitézlő Oskola és a Gyulaffy László Hagyományőrző Bandérium vesz részt.

 

Kelecsényi Péter, a rendező Hollókői Világörökség-kezelő Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója elmondta: a program 11 órakor kezdődik a szereplők felvonulásával és bemutatásával. A Gyulaffy László Hagyományőrző Bandérium a vár előtt teljes tábort állít fel sátrakkal, ágyúkkal, puskákkal, fegyverállványokkal. Tábori életet mutatnak be, fegyverekkel gyakoroltatnak, beöltözési és fényképezkedési lehetőséget biztosítanak.

 

holloko

 

A Szent László Vitézei a faluban portyáznak labancokként, akiket aztán kuruc vitézek vesznek üldözőbe, majd az ellenséges csapatok a várnál csapnak össze. A végvári hangulatot a Pavane zászlóforgatók, zenészek és gólyalábasok elevenítik meg. A nap végén ostromjátékban vehetnek részt a látogatók, ezt a győztesek lakomája követi.


Az Egri Vitézlő Oskola tagjai egész nap játszóházat tartanak a várban, a zenészek a templom előtt, és a Babamúzeum előtti téren fogadják muzsikával a Hollókőre érkezőket.

 

Forrás: MTI

 

süti beállítások módosítása