Színházak Éjszakája a Jurányiban - Kulcsár Viktóriát kérdeztük

Idén 4. alkalommal rendezik meg a Színházak Éjszakáját. Szeptember 19-én, a Jurányi kapui is megnyílnak. Ennek kapcsán beszélgettünk Kulcsár Viktóriával.

 

 

Kulcsar Viktoria Foto Szilvagyi Zalan

Kulcsár Viktória, fotó: Szilvágyi Zalán

 

Részlet interjúnkból:

 

(...) Egy interjúban úgy fogalmaztál, mindenki elsősorban a saját munkájára és a létfenntartásra koncentrál, ami nem kedvez az együttműködéseknek...

Így van, az emberekben rejtőző kreativitást elő lehet mozdítani különböző kezdeményezésekkel, de mindig rakni kell a tűzre ahhoz, hogy egy közös projekt megvalósuljon. A leginkább az működik, ha a vezetőség generál összefogást.

 

A Színházak Éjszakája mennyire mozgatja meg a Jurányis csapatok fantáziáját?

Kulcsár Viktória: A Színházak Éjszakája mindenkit beindít, összefogást generál, idén is biztosak voltunk abban, hogy csatlakozunk. Amikor annak idején megnyitottunk, rendeztünk egy nyílt napot, be lehetett kukkantani a műteremekbe, stúdiókba. Szeretnénk, ha az inkubátorház jelleg idén is megmutatkozhatna, ezért újra kinyitjuk az ajtókat. Mindenki szabadon dönthet arról, hogy mit mutat meg magából, performansszal, előadásrészlettel készül, nyilvános próbával, falfestéssel lepi meg a hozzánk látogatókat vagy közös dizájnmunkát, táncórát, edzést szervez. Egy biztos, a Jurányiban nemcsak színházi társulatok tárnak fel műhelytitkokat, hanem a nálunk működő dizájnstúdiók, fotóstúdiók is várják majd az éjszakázókat.

 

Most is lesz Afterparty?

Kulcsár Viktória: Sajnos idén elmarad... Nem is ejtettünk róla szót, így az esemény a múlt homályába vész. Nagyon jó ötletnek tűnt, hogy a művészek és a nézők egy helyen találkozzanak és mulassanak, de mire az érdeklődők megérkeztek, már teljesen kifáradtak: a színészek a játékban, a látogatók, akik átlagosan 4-5 színházba is benéztek, a vándorlásban. Szerintem ez az amúgy is nagyon színes program nem igényli az afterpartyt, mert mindenki ezernyi élménnyel gazdagodik délutántól hajnalig.

 

Akkor, amikor a Jurányi egy éves lett, azt kívántad, hogy minden maradjon úgy, ahogy van, és ne forduljanak rosszabbra a körülmények. Most mit kívánnál?

Kulcsár Viktória: Ugyanezt. Az már szuper lenne, ha ennél rosszabb helyzetbe sosem kerülnénk. Persze lenne még ötletem, például az, hogy maradjon több időnk egymás alkotásait megismerni, befogadni, eszmecserét folytatni, hogy ne uraljon el minket a belső érdektelenség, amit a küzdelmek óhatatlanul maguk után vonnak. De igazából én sosem vágyom túl nagy dolgokra. Próbálok mindig elégedett lenni azzal, ami adatott és ahelyett, hogy várakoznék a külső tényezők változására, mindent megteszek azért, hogy minél jobb körülmények között dolgozhassunk. Tehát nem kívánok, hanem cselekszem.

 

Tulajdonképpen a Jurányi megalapításával rácáfolsz arra amit mondasz, miszerint nem kívánsz nagy dolgokat...

Kulcsár Viktória: Azt se kívántam, hanem megcsináltam. (Mosolyog.) Cselekvő ember vagyok. (...)

 

A teljes interjút itt olvashatja.

 

Idén negyedik alkalommal rendezik meg 2015. szeptember 19-én, 26 fővárosi színház részvételével a Színházak Éjszakáját. Az esemény programja 2015. szeptember 1-én kerül nyilvánosságra, a belépésre jogosító karszalagok elővételben 20% kedvezménnyel már most megvásárolhatók a Jegy.hu weboldalon.

 

 

 

 

süti beállítások módosítása