Meglepetéssel készül a Katona a Színházak Éjszakájára

 

Idén 4. alkalommal rendezik meg a Színházak Éjszakáját. Szeptember 19-én, a Katona József Színház is meglepetésekkel készül. Ennek kapcsán kérdeztük Máté Gábort.

 

 

mategabor

fotó: Magyar Hírlap

Részlet interjúnkból:

 

(...) Nemrég arról beszéltél, hogy a színházzal párbeszédre törekszel, egyébként is eleged van a háborúskodásból. Mennyiben tud az évadnyitó Színházak Éjszakája a párbeszéd része lenni?

A Színházak Éjszakája mindenképpen a párbeszéd része, hiszen egyaránt szól a közönségről, rólunk illetve egymás megismeréséről és teljesen politikamentes. Ugye mi színháziak jobban szeretünk csörömpölni, hangoskodni, mint bármelyik másik szakma a világon. És a Színházak Éjszakáján teljesen egyértelmű, hogy ezt úgy tehetjük meg, hogy a színház iránti szenvedélyünkben osztozunk a nézőkkel.

 

Idén mivel várjátok a közönséget?

A nagyszínpadon Instant címmel kétszer -este 7kor és fél 10kor is- látható lesz egy műsor, amelyben majdnem a teljes társulat részt vesz. Ezt a produkciót valamiféle aktualitáshoz kötjük, de meglepetésnek szánjuk, ezért többet nem árulhatok el róla. Az előcsarnokban délután öttől –szokás szerint KP címmel - Veiszer Alinda beszélget, de egyelőre nem fedném fel, hogy kik a vendégei. A Kamrában este 6-tól 11-ig Mestersége színész címmel, Pelsőczy Réka vezetésével tárulkoznak fel a Katona alkotói. A Sufniban pedig a mostantól Behívó néven működő Ifjúsági Programunk mutatkozik be, lesz színházi játszótér és színházpedagógiai foglalkozás gyerekeknek. Dramaturgjaink a felnőtteknek is tartanak workshopot, melynek témája a színházi mesterség, ennek keretében a jövő szezon bemutatóival is megismerkedhetnek az érdeklődők.

 

Egyszer kérdeztelek arról, hogy miért vállalsz sokat. Azt felelted, hogy vannak munkák, azon túl nincs más, mert a színház egész életet követel és te emellett döntöttél. Ma is elégedettséggel tölt el, hogy az életed a színházé?

Igen, mert a szakmai életem nem választható el a magánéletemtől, én szinte csak színházat szeretek csinálni. Ez az a terep, ahol az összes idegszálamat tudom mozgósítani, ez a hobbim, rendkívüli módon szórakoztat, ennél nincs is jobb. A színészetet ugyanúgy szeretem és magaménak tartom, mint a rendezést. A tanítás során pedig állandóan fiatalokkal találkozom, akik fiatalon, legalábbis frissen tartanak, kíváncsivá tesznek, akiknek a tehetsége rengeteg inspirációt ad és állandóan feltölt. Amikor egy mesterség órán valaki olyasmit mutat vagy olyasmit hoz létre, ami teljesen egyértelműsíti az ő tehetségét és fejlődőképességét, az hosszú időre boldoggá tesz. Ez a boldogság kísér és kitart olyan pillanatokban is, amikor valami bosszúság ér vagy elfáradok. Ha egy tanítványom valamilyen sikert arat, az leírhatatlanul jobb érzés, mintha engem díjaznak, nekem is nagy lendületet ad. Hasonlóan sokat jelent, hogy majdnem minden este benn vagyok a Katonában és hallom, ahogy a közönség veszi a levegőt és élvezi az előadást. Mekkora taps van! Milyen boldog arcok köszönnek rám, amikor a bejáratnál találkozunk vagy a jegyszedőknél összefutok a nézőkkel! Hálát érzek, amikor megszólítanak és igyekeznek mondani néhány elismerő szót. Ez nem a hiúságról szól, mert nem csak azért vagyok hálás, hogy méltatják a munkánkat, hanem értük, az ő örömükért, ami ott rezeg a nézőtéren, és azért, hogy ennek pont én lehetek a tanúja.

 

Ez ad értelmet a munkának?

Pontosan. Soha nem éreztem úgy, hogy a színháznak nincs értelme. Mindig látom a fejlődést. (...)

 

A teljes interjút itt olvashatja.

 

 

Idén negyedik alkalommal rendezik meg 2015. szeptember 19-én, 26 fővárosi színház részvételével a Színházak Éjszakáját. Az esemény programja 2015. szeptember 1-én kerül nyilvánosságra, a belépésre jogosító karszalagok elővételben 20% kedvezménnyel már most.

 

Résztvevő színházak: Átrium Film-Színház, Bethlen Téri Színház, Budapesti Operettszínház, Budapest Bábszínház, Centrál Színház, Dumaszínház, Játékszín, József Attila Színház, Jurányi Inkubátorház, Karinthy Színház, Katona József Színház, Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház, Madách Színház, Magyar Állami Operaház, MU Színház, Nemzeti Színház, Örkény István Színház, Pinceszínház, Radnóti Miklós Színház, Rózsavölgyi Szalon Arts&Café, Ódry Színpad (Színház- és Filmművészeti Egyetem), Szkéné Színház, Thália Színház, Trafó, Újszínház, Vígszínház.

 

Vásárolja meg karszalagját 20% kedvezménnyel itt/most! >>

 

 

 

süti beállítások módosítása