Pintér Béla is rendez a Katonában

Kármentéssel kezdődik az évad a Katona József Színházban, ahol 11 bemutatót, köztük 6 ősbemutatót tartanak. Máté Gábor meghívására először a Katonában rendez társulatán kívül Pintér Béla.

Gyakorlatilag elesett a Kamra

 

Nem várt feladatokkal kezdi a 2015/16-os évadot a Katona: az őszi bemutatók augusztus utolsó hetére kiírt próbakezdésével egy időben megtörtént az augusztus 17-i esőzés utáni csőtörés okozta kár felmérése és annak helyreállítása. A Kamrát elárasztó több száz köbméter víz drámai helyzetet hagyott maga után: az épületben és a felszerelésben okozott, 60 millió forintra becsült kár gyakorlatilag kiütötte a Kamrát. Ezért szeptember első felében az erre a játszóhelyre tervezett előadásokat a Katona nagyszínpadán játsszák (Top Dogs, szeptember 5., 6.; Cukor Kreml, szeptember 11., A mi osztályunk, szeptember 13.; a Top Dogs szeptember 12-i előadására szóló jegyek szeptember 5-ére vagy 6-ára érvényesek, vagy visszaválthatóak!). A jelenlegi tervek szerint szeptember végére újra megnyithatják a közönség előtt a kisebbik játszóhelyet.

 

 

A Katona ezúton is köszönetet mond azoknak a magánszemélyeknek és vállalkozásoknak, akik a napokban felajánlották a segítségüket a helyreállításhoz. A színház tájékoztatása szerint ebben a pillanatban leginkább a tárgyi eszközök pótlása (például pianínó, cipők, csizmák, ruhaneműk) és a felújításhoz szükséges anyagok, eszközök (festék, faanyag, építőanyag, konténer, párátlanító készülék, stb.) jelentenek segítséget. A további felajánlásokat a kamra@katonaszinhaz.hu címen várják.

 

katona

 

 

Tizenegy bemutató az évadban

 

A kármentéssel párhuzamosan elkezdődtek az évad őszi bemutatóinak a próbái. Az első premiert október 8-án tartják a Kamrában. Simon Stephens Harper Regan című drámáját a társulat új tagja, a Színművészeti Egyetemen idén végzett Székely Kriszta rendezi Fullajtár Andrea főszereplésével. A darab először kerül színre Magyarországon. Stephens, az egyik legismertebb kortárs brit drámaíró 2007-es darabjában tragikomikus élességgel mutatja meg az elhallgatás és a szembenézés természetrajzát. Néha kilépünk önmagunkból, kívülről nézzük magunkat, és föltesszük a kérdést: „Ez komoly? Tényleg ezt művelem?”, és azt feleljük rá: „Bizony, ezt”. És csináljuk tovább.

 

Október 9-én kerül sor a Katona második bemutatójára a nagyszínpadon. Borbély Szilárd Az olaszliszkai című kortárs „sorstalandrámáját” Máté Gábor állítja színpadra. A darab ősbemutató és megtörtént esetet dolgoz fel: 2006 októberében Szögi Lajos tiszavasvári földrajz-biológia szakos tanár Olaszliszkán elsodort autójával egy roma kislányt, akinek semmi baja nem esett, de a feldühödött rokonság a tanárt – két lánya szeme láttára – agyonverte. „Emlékezni munka. Sokszor kellemetlen, de muszáj” - nyilatkozta Borbély Szilárd a darabról. Az előadásban többek között Fekete Ernőt, Pálmai Annát, Szacsvay Lászlót, Haumann Pétert és a társulat új színművészét, Mészáros Blankát is láthatják a nézők.

 

Október 16-án Sarkadi Imre Oszlopos Simeonjának premierjére várják a nézőket a Kamrába. Gothár Péter rendezéséből az előző évad végén már tartottak előbemutatót. Szereplők: Ötvös András, Szirtes Ági, Rezes Judit, Pálos Hanna, Mészáros Béla és Kocsis Gergely. Az 1960-ban született mű az illúzióvesztett értelmiség közérzeti válságát, vívódását, reményvesztettségét ma is rendkívüli erővel mutatja meg.

 

Behívó – színházpedagógiai program kicsiknek és felnőtteknek

 

A színház elmúlt években több ezer fiatalt elérő Ifjúsági Programja korábbi formájában megszűnik és Katona Behívó néven több generáció számára is nyitott színházpedagógiai programmá alakul. Az eddig megszokott és sikeresnek bizonyuló programok folytatódnak, ezek mellett azonban olyan új foglalkozásokkal készülnek, amelyek még szorosabban kötődnek a színház repertoárjához. Céljuk minél szélesebb nézői réteg számára megteremteni a színházról és színházzal való közös gondolkodás lehetőségét.

 

A Vastaps Alapítvány díjai

 

Ahogy ez már hagyomány, a Katona augusztus 24-ei évadnyitóján kiosztották a Vastaps Alapítvány díjait, amelyek az előző évad kiemelkedő művészi teljesítményeit díjazzák. A legjobb rendezés díját Máté Gábor, A két Korea újraegyesítése kapta. A Legjobb női főszereplő: Pelsőczy Réka (Petra von Kant), a Legjobb férfi főszereplő Kulka János (Faust I-II.), a Legjobb női mellékszereplő megosztva: Ónodi Eszter (Abigail bulija) és Pálos Hanna (Kurázsi mama és gyermekei), a Legjobb férfi mellékszereplő: Keresztes Tamás (A két Korea újraegyesítése) lett. Különdíjban részesült Schilling Árpád a Faust I-II. megrendezéséért.

 

Itt a bemutatók listája:

 

Ivan Viripajev: Részegek – Magyarországon először mutatják be -: december 19., rendező: Gothár Péter, Kamra

Csehov: Sirály, december 20., rendező: Ascher Tamás, Katona

Ménesi Attila, Bihari, - ősbemutató - február 27., rendező: Máté Gábor, Sufni

Shakespeare: Ahogy tetszik, március 18., Kovács D. Dániel, Kamra

A köpeny, - ősbemutató - Puccini nyomán átdolgozta: Pintér Béla és Darvas Benedek, március 19., Pintér Béla, Katona

Gotthold Ephraim Lessing: Emilia Galotti, május 28., Fehér Balázs Benő, Kamra

Voltaire-Spiró: Candide – ősbemutató -, május 29., Zsámbéki Gábor, Katona

Operabeavató – Cosi fan tutte, június 15., Göttinger Pál, Kamra

 

 

 

 

 

süti beállítások módosítása