„Sokféle viharban kell helytállnunk" - Évadnyitót tartott a Magyar Színház

„A szél kihívásaira a fa gyökereivel válaszol” – Illyés Gyula szavait választotta mottóul Zalán János igazgató, amikor megnyitotta A Pesti Magyar Színház 2015/16-os évadát.

 
„Sokféle viharban kell helytállnunk" – kezdte beszédét Zalán János, aki szerint csak akkor lehet sikeres a Pesti Magyar Színház, ha minden társulati tag, és minden kolléga eltökélten hisz abban, hogy ennek a színháznak van létjogosultsága. – "Hogy ezt bebizonyítsuk, készek vagyunk tenni is: csak a minőségi munka, a szorgalom és a kitartás az, amely eredményre vezet.” 
 
A direktor ismertette az új menedzsment célkitűzéseit: markánsan jelen lenni hazánk kulturális életében; növelni a saját bevételt; növelni a fizetőnéző számot; új szakmai programokat, műhelymunkákat indítani; biztosítani a színházi szakmák (varroda; parókakészítő; cipész) utánpótlását; alternatívát biztosítani a kihívással élők számára, hogy a többi nézővel együtt, közösen élvezhessék a kulturális programokat és színházi előadásokat; koprodukciók és vendégjátékok keretén belül részt venni az európai és a hazai színházi életben; valamint ápolni és megőrizni a nagy múltú színház személyes és közösségi értékeit.
 
Az igazgató bejelentette, hogy a nyáron elkezdődtek a színház épületének legfontosabb, állagmegóvó karbantartási munkálatai, amelyek rengeteg időt és pénzt emésztettek fel ezidáig. Az új menedzsment minden erejével azon van, hogy az épületben mielőbb olyan körülményeket teremtsen, amelyek között az alkotó munka zavartalanul folyhat. 
 
Az új évadban 9 bemutatót tervez a Pesti Magyar Színház, amelyek különböző módon, de mind egy-egy kisközösség életét, dilemmáit, örömeit és problémáit mutatják be. Az új darabokkal a lehető legszélesebb közönségréteget igyekeznek megszólítani – így lesz zenés-, klasszikus külföldi- és magyar darab is műsoron.
 
Zalan Janos km 1
Fotó: Zsigmond László
 
Az első bemutató október 2-án Arnold Wesker: A konyha című darabja, ezt követi a Chioggiai csetepaté, majd A muzsika hangja premiere a nagyszínpadon, és Jean-Claude Carriere Napló című előadása a Sinkovits Imre színpadon. Az évad második felében mutatja be a Pesti Magyar Színház a Sugar (Van aki forrón szereti), Az öltöztető, az Érettségi, a Hajnalban, délben, este és az Utazás a éjszakába című előadásokat.
 
Zalán János a menedzser-szemléletű irányítás híveként egyetlen percre sem szeretné zárva tartani az intézményt, ezért a társulat pihenőnapjain vendégprogramok és koprodukciós játékok helyszínévé változik a színház. A Pesti Magyar Színház közönsége előtt rendszeresen fellép majd a Magyar Nemzeti Táncegyüttes, Bereczki Zoltán és sztárvendégei, az ír sztepp Európa-bajnokait felvonultató Coincidance, valamint pantomimes gyermekelőadásaival a Dvorák és Patka Színház. 
 
A színház vezetése szakmai programokkal kíván bekapcsolódni az európai színházi vérkeringésbe: ennek első állomása volt az áprilisi csatlakozás a kontinens egyik legfontosabb színházi szervezetéhez, a European Theatre Convention hálózathoz. Ez lehetőséget nyújt arra, hogy a Pesti Magyar Színház részt vegyen magas nemzetközi színházi projektekben, közös pályázatokban. A színház alkotói és munkatársai havi ösztöndíjjal szerezhetnek nemzetközi tapasztalatot, előadásaik pedig nemzetközi támogatással juthatnak el Európa fontos színházaiba. Az Európa-bérlet keretében pedig a színház bérlettel rendelkező nézői számára ingyenes színházlátogatásokra nyílik lehetőség a tagszínházak előadásaira. A színház biztosít helyet a nemzetközi szaktekintélyeket megszólaltató II. Országos Színházi Marketing Konferenciának is 2015. szeptember 14-én.
 
Az új menedzsment számára fontos a kihívással élők segítése, ezért a Sennheiser Audio Partner Kft-vel stratégiai együttműködés keretében a Pesti Magyar Színház előadásait akadálymentesíti előbb a vakok és gyengénlátók, majd a siketek és nagyothallók számára is. 
 
A társulati ülés végén Zalán János igazgató egy közelgő évfordulóra hívta fel a figyelmet: 2016-ban lesz 50 éves a színészképzés fontos intézménye, a Nemzeti Stúdió (ma Pesti Magyar Színiakadémia). Ebből az alkalomból nagyszabású megemlékezést tervez a színház. Eddig több mint 450 egykori növendék – a kortárs színházi élet színe-java – jelezte vissza, hogy részt vesz az ünnepi eseményen.
 
 

 

 

süti beállítások módosítása