Díjeső a Teátrumi Fesztiválon - Fekete Péter a legjobb rendező

Véget ért az idei Magyar Teátrumi Nyári Fesztivál a Szarvasi Vízi Színház színpadán. A legjobb prózai előadásnak az Új Színház produkcióját, legjobb rendezőnek Fekete Pétert választották.

 

A Magyar Teátrum beszámolója:

 

A nézők közel 70 előadást láthattak idén, ebből több mint 30 ingyenesen volt látogatható. Minden eddiginél nagyobb volt az érdeklődés, összesen 22 ezer fizető nézővel büszkélkedhet a fesztivál. Újdonságként hatott az opera, a lézer show és a cirkusz műfajának bevétele a programba. A csütörtöki ünnepi záró esten adták át a művészeti díjakat a kiválóságoknak.

 

Dorner

Dörner György

 

A legjobb tánc előadás díját a Fergeteges - A királyné, a gróf és a cigánylány című táncjáték kapta, mely az ExperiDance táncegyüttes és a 100 Tagú cigányzenekar előadása, a rendező-koreográfusa Román Sándor. Prózában a Mert a mamának így jó! nyert. A budapesti Új Színház produkcióját Pozsgai Zsolt rendezte. A Legjobb zenés előadás a Kecskeméti Katona József Színház Csoportterápia c. darabja lett.

 

A Legjobb rendezésért kapott díjat Fekete Péter az Orientért, mely a Művészetek Háza Gödöllő és a Békéscsabai Jókai Színház előadása. A legjobb koreográfia díját a Fricska Táncegyüttes kapta az Orientben nyújtott teljesítményéért. Koreográfusa Moussa Ahmed.


Látványban A Fejedelem című előadás nyert, mely az Agria Játékok Kft. És az Egri Gárdonyi Géza Színház közös produkciója. Alkotói: Bényei Miklós, Molnár Gabriella és Moravetz Levente.

 

Urmossy Imre

Ürmössy Imre

 

A színészeket is jutalmazták, mégpedig a legjobb női főszereplő díját Kovács Edit, a Békéscsabai Jókai Színház művésznője kapta, a Bernarda Alba háza című előadásban nyújtott kiemelkedő teljesítményéért. A férfiak közül a legjobbnak bizonyult Ürmössy Imre operaénekes a Ritában és a Pepitóban énekelt főszerepeiért. A Debreceni Csokonai Színház előadásait Vranyecz Artúr rendezte. A Legjobb női mellékszereplő Tóth Auguszta lett, a Mert a mamának így jó! című előadásban nyújtott alakításáért. A Legjobb férfi mellékszereplő díját Maróti Attila kapta a Csodaszarvasért.

 

A legjobb ifjúsági előadás az Egri Gárdonyi Géza Színház Légy jó mindhalálig című darabja lett Seregi Zoltán rendezésében és a Zeneszerzői Különdíjat egy új zenemű megalkotásáért Ágoston Béla kapta a Szaffi és a Cigánybáró c. táncjátékok színpadi zenéjéért.

 

Kovacs Edit

Kovács Edit


A Magyar Teátrumon kívül a házigazda város is díjakkal koronázta az estét. Józsa Mihály emlékére díjat alapítottak, aki a Szarvasi Vízi Színház arculatának kialakításában játszott nagy szerepet, és sajnos egy éve már nincs köztünk. Ezt a Békéscsabai Jókai Színház művészei kapták emlékműsorukért. Szarvas Város Képviselő-testületének különdíja a Csodaszarvas alkotóinál talált gazdára (Cervinus Teátrum). Szarvas Város Polgármesterének díját Nagy Róbert, a Békéscsabai Jókai Színház fiatal feltörekvő egyénisége vehette át. Szarvas Város Különdíjat adományozott a legötletesebb jelmezért a Zentai Kamaraszínház előadásának, A legkisebb boszorkánynak.

 

A színházigazgatókat is díjazták a szarvasi vállalkozók. Medgyesi Tamás, a Cool Klíma ügyvezetője Nemcsák Károlynak, Bődi János, az Integrál Építő Zrt. Vezérigazgatója Cseke Péternek, a Szarvasi Civil Szervezetek Ráckevei Annának, és Dr. Dezső István, színházbarát magánember Blaskó Balázsnak adott díjat.


Az ünnepi díjátadó Gulyás Levente és Gulyás Attila Színházba-húz, Haza-húz című koncertjével zárult.

 

Forrás: Magyar Teátrum

 

 

süti beállítások módosítása