"Mindig az egészben gondolkodtam" - Cseke Péter válaszolt

Cseke Péter színész-rendezőt, a kecskeméti színház igazgatóját többek közt a hamarosan megnyíló új kamaraszínházi épületről is kérdezte a Népszava.


A Népszava cikkéből:

 

"Én a színházat tekintve mindig az egészben gondolkodtam. Amikor színészként próbáltam, már akkor is leírtam egy papírra, hogy a kollégámnak majd mit fogok a szerepével kapcsolatban mondani. Amikor hét évvel ezelőtt Kecskemétre érkeztem, az orromban volt a nagyváradi színház illata, amit gyerekkoromban belélegeztem. A nagyváradi teátrum hasonlóan gyönyörű neobarokk épület, mint a kecskeméti, azonnal azt éreztem, hogy hazajövök. Valóban volt már több ajánlatom Kecskemét előtt, de úgy látszik, várnom kellett még rá, hogy beérjen az a bizonyos gyümölcs" - fogalmazott Cseke Péter.

 

cseke-peter

fotó: pepitamagazin.com

 

Arra a kérdésre, hogy tudatosan törekedett arra, hogy ne csak a jobboldalhoz besorolt rendezőket hívjon, így felelt: "Engem nem érdekel, hogy egy rendezőnek, vagy színésznek milyenek a politikai nézetei, hova teszi a ikszet. Nyilván sok múlik a politikán, engem mégis az érdekel, hogy ami a színházamban történik, az a legmagasabb művészi színvonalon valósuljon meg."

 

Cseke Péter leszögezte: nem hisz abban, hogy a mai közönség csak a musicalekre és a vígjátékokra vevő. "Ez egyszerűen nem igaz. Kecskemét egy olyan város, ahol kedvelik a színházat, több mint százezer nézőnk van évente, a környékről és még más megyékből is vannak bérleteseink. A városban központi téma a színház, nem véletlen, hogy szeptember 21-én egy új játszóhelyet avatunk majd, egy új kamaraszínházat" - számolt be a direktor.

 

"Eddig azt mondtuk, hogy van egy kamaraszínházunk és egy stúdiónk, igazából két stúdiónk volt, de most lesz egy igazi kamaraszínházunk. Ez egy új, csaknem kétszáz fős játszóhely lesz a város főutcájában, egy majdnem száz éves mozi épületben, amely több mint húsz éve zárva volt. Boldog vagyok, hogy olyan városban élhetek, ahol ezt az épületet a döntéshozók nem bevásárlóközpontként, vagy étkezőlánc tagjaként képzelték el, hanem színházként. A felújítást követően az egyik ékessége lehet Kecskemétnek" - tette hozzá Cseke Péter.

 

A teljes interjú itt olvasható.

 

 

süti beállítások módosítása