Babahajó - Női sorsról készít darabot a TÁP

A TÁP Színház új előadásában a szerb Milena Marković 2004-ben írt drámáját, a Babahajót viszi színre. A premiert szeptember 10-11-én tartják a Trafóban.

 

Az alkotók ajánlója:

 

A történetben egy olyan festőnő sorsát követjük végig, akinek útja egyik férfitól a másikig vezet – miközben egyik meséből a másikba lép. A zenét László Attila írta, a szöveget Fekete Ádám dolgozta át, a dalszövegeket Máthé Zsolt költötte.

Az előadás során a főhős jól ismert meséink női szerepeit ölti magára: Alizzá, királylánnyá, Hüvelyk Pannává vagy éppen Hófehérkévé változik. Mellette domináns mesebeli férfialakok, vadászok, medvék és törpék árnyékolják vagy édesítik életét, s néha előfordul, hogy egyszerre történik a kettő.

 

babahajo derimiklos szines

Fotó: Déri Miklós


A Babahajó a mesék világának cseppet sem gyermeki oldalát mutatja be. Jóság és gonoszság közelebbinek tetszik, mint gondolnánk, s a főszereplő festőnőnek is ezen az ingoványos talajon kell szakmai és magánéleti boldogulását keresnie. Történetének alakulását elsősorban a férfiakkal való testi-lelki viszonya határozza meg, közben hallgatjuk a kéjencekből, proletárokból és drogosokból verbuválódott Törpék Kórusát, és figyeljük, hogyan bontakozik ki, vagy porlad szét festőnk tehetsége a férfiak uralta világ szorításában.

 

Valóság és mese találkozása a színpadon, egy művész születése, női sorsdráma.

 

A mesei hangulatot a díszlet is fokozza: Juhász András, a Don’T Eat Group vezetője óriásbábokra mappingel, a bábokat Horváth Márk, a Színművészeti Egyetem bábszínész szakos hallgatója készíti.


Minőségi zenei élményre is számíthatunk, hiszen a darab zenéjét a Liszt Ferenc-díjas dzsesszgitáros és zeneszerző, László Attila írja, aki olyan elismerésekkel büszkélkedik, mint az Érdemes Művész cím, a Weiner Leo zenepedagógiai díj vagy a Gramofon folyóirat Magyar Jazz díja. A nemzetközileg is ismert gitáros jelenleg a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazz Tanszékének tanára.

 

milena-markovic-babahajo

Milena Marković


Az eredeti dráma (Brod za lutke) szerzője az 1974-es születésű Milena Marković, a kortárs szerb drámairodalom kiemelkedő alakja. Ez a darabja komoly külföldi sikerszériát tudhat maga mögött, a Temesvári Eurorégiós Színházi Találkozón a Szerb Nemzeti Színház előadása igazi sztárdarabnak számított 2014-ben. Magyarországon a TÁP Színház viszi színre először a produkciót.


Sikersztori, hogy így valósulhat meg az előadás: magánszemélyek adományai és a TÁP Színháznak az a A38-on rendezett támogatói bulija is segítette az előadás létrejöttét. Az esemény egyben a Szputnyik Hajózási Társaság búcsú bulija is volt, így a TÁP ezúton is köszönetét fejezi ki az őt támogató Szputnyiknak. Feltámad hamvaiból a mecenatúra?

 

 tap

 Fotó: TÁP 


TÁP Színház: Babahajó

Húg/ Alice/ Hófehérke/ Aranyhajú/ Hüvelyk Panna/ Királykisasszony/ Nő: GERA MARINA
Boszorkány: TÍMÁR ÉVA
Tudor/ Vadász: TERHES SÁNDOR
Medvebocs/ Szundi/ Sasfióka/ Sas/ Jancsi: DÉKÁNY BARNABÁS
Juliska: GERA MARINA
Anya: GERGELY KATALIN
Medve apu: CSILLAG BOTOND
Nővér/ Medve anyu: HEGEDŰS BARBARA
Morgó/ Béka: EGGER GÉZA

 

Fordította, átírta: Fekete Ádám, Sándor Júlia
Dramaturg: Sándor Júlia
Dalszövegek: Máthé Zsolt

Díszlet: Juhász Nóra
Jelmez: Pócsik Lujza
Fénytervező: Mocsár Zsófia
Video: Juhász András
VJ: Szabados Luca, Szapu Dániel

Zeneszerző: László Attila
Zene, hang: Bartha Márk, Kristóf Márton

Koreográfia: Takátsy Péter
Bábkészítő: Horváth Márk
Műszaki vezető, fény: Bredán Máté
Konzultáns: Szenteczki Zita
Produkciós vezető: Imely Zoltán
Produkciós munkatárs: Zágoni Nóra

Rendező: Vajdai Vilmos

 

Koprodukciós partner: Trafó - Kortárs Művészetek Háza
Támogatók: Delta Informatika Zrt., KPMG Tanácsadó Kft., NKA, EMMI
Köszönet: Keresztes Tamás, Znajka, Csutka, Szabó Zoli, Déri Miklós, Hajmási Péter,

SzFE, Auróra, Hátsó kapu, K2, Trafó csapata.

Külön köszönet: Nagy Bélának

2015. szeptember 10-11.  20 óra
Trafó Kortárs Művészetek Háza
PREMIER!

 

 

Forrás: Trafó

 

 

süti beállítások módosítása