Izraeli állampolgársága miatt nem dirigálhat Teheránban Daniel Barenboim

 

Az iráni kormány közölte, hogy nem koncertezhet Teheránban a berlini Staatskapelle, amelynek vezetője az izraeli állampolgársággal is rendelkező Daniel Barenboim sztárkarmester és zongorista.

   

"Irán nem ismeri el a cionista rezsimet és nem fog együttműködni ennek a rezsimnek a művészeivel sem" - közölte pénteken az iráni kultuszminisztérium szóvivője, Husszein Nusabadi. 


Daniel Barenboim

    

Nusabadi szerint maga a miniszter fújta le a tervezett koncertet, amikor megtudta, hogy annak dirigense egy izraeli állampolgár. Hozzátette, hogy a teheráni fellépést a német zenekar kezdeményezte.
    

A dpa jelentése szerint teheráni megfigyelők kétlik, hogy az iráni kultuszminisztériumban senki sem tudta volna, ki a berlini Staatskapelle vezetője, és az is valószínűtlen, hogy az iráni külügyminisztériumot ne tájékoztatták volna arról, hogy az esemény fölött Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter vállalt védnökséget.
    

A zenekar otthona, a Berlini Állami Operaház csütörtökön erősítette meg, hogy tárgyalásban állnak az iráni féllel egy leendő hangversenyről, amelynek védnöke Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter lenne.
    

Norman Lebrecht brit zenei szakíró a múlt hónapban írt a honlapján arról, hogy a berlini együttes elkísérheti Angela Merkel kancellárt októberi teheráni útjára, ha addig sikerül lezárni az Iránnal folytatott atomtárgyalásokat.
    

Az argentin születésű, argentin, izraeli és spanyol állampolgársággal, továbbá palesztin útlevéllel is rendelkező 72 éves Barenboim tervezett teheráni szereplését hevesen bírálták Izraelben is. 
    

Szerdán Miri Regev izraeli kulturális miniszter Facebook-oldalán fakadt ki a világhírű karmester tervei ellen, kilátásba helyezve, hogy tiltakozó levelet ír az ügyben a német kormánynak. Szerinte a karnagy Izrael-ellenes vonalat követ és minden alkalmat megragad, hogy befeketítse az országot, politikai nézetei érvényesítésére a kultúrát használja eszközként.
    

Tiltakozott a Simon Wiesenthal Központ is, amely azzal vádolta a karmestert, hogy tisztára akarja mosni az iráni rezsimet. 
    

Daniel Barenboim hosszú ideje fáradozik az izraeli-arab megbékélésen, és ismert bírálója az izraeli telepítési politikának.

 

süti beállítások módosítása