Szíriai menekült gyerekek adják elő Twist Olivér történetét

Egy brit házaspár arab köntösben viszi színpadra Charles Dickens Twist Olivér című regényét Jordánia fővárosában, Ammánban - számolt be a Napi Gazdaság.

 

"A Dickens által megálmodott világ hasonlít a mai Közel-Keletre. Ott van például Olivér karaktere. Szegénytörvények és gyermekmunka sújtják, de a végén hű marad önmagához" - nyilatkozta a brit Charlotte Eagar, a darab egyik producere. Eagar szövegíró férje, a szintén brit William Striling segítségével álmodta meg a színdarabot; a házaspár célja, hogy örömöt vigyen a menekültgyerekek életébe.

 

twist oliver amman

Fotó: Amy Smyth, theguardian.com


"Hat hónapja még meg sem szólaltak. Csak álltak a szoba egyik végé-ben. Ezek a gyerekek mindenüket elvesztették. Látták, amikor megölik az osztálytársaikat. Twist Olivérnek köszönhetően már tartoznak valahova, létrehoztunk egy kis családot" - állítja Eagar, akinek nem ez az első produkciója, amely a közel-keleti konfliktusokhoz kapcsolódik, 2013-ban Euripidész Trójai nők című tragédiáját szíriai nőkkel vitte színpadra, akik a darabba saját történeteiket is beleszőtték.

 

A brit házaspár a híres egyiptomi színészt és UNICEF-nagykövetet, Khaled Abol Nagát kérte fel rendezőnek. "A Twist Olivér Dickens társadalomkritikája. Remélem, ez a kritika arab köntösben is eljut az emberekhez" - hangoztatta Abol Naga.

 

 

Forrás: Napi Gazdaság

 

 

süti beállítások módosítása