Színházak Éjszakája 2015 - Kiderült a program!

Nyilvánosságra hozták a szervezők a negyedik Színházak Éjszakája részletes programját.

 

Idén 26 budapesti színház 64 helyszínen várja a Színházak Éjszakája résztvevőit. A több száz interaktív, rendhagyó és különleges produkció – akárcsak az elmúlt években – egyetlen karszalaggal látogatható.

 

Az évadnyitó eseménysorozat az új bemutatókra szeretné felhívni a figyelmet, átfogó képet kíván adni arról, milyen előadásokra számíthat a közönség az idei szezonban. Küldetése, hogy népszerűsítse a színházba járást azáltal, hogy néhány órára betekintést enged a kulisszák mögé. Ugyanis szeptember 19-én a teátrumok nemcsak a nézőtereken várják a közönséget, a színpadi produkciók mellett kínálnak programot az előcsarnokaikban, próbatermeikben, padlásaikon, udvaraikon, sőt, az igazgatói irodákba is be lehet majd tekinteni.

 

SZE

 

A Színház.hu médiatámogatásával megvalósuló rendezvényen az érdeklődők előtt nyitva áll majd az Átrium Film-Színház, a Bethlen Téri Színház, a Budapesti Operettszínház, a Budapest Bábszínház, a Centrál Színház, a Dumaszínház, a Játékszín, a József Attila Színház, a Jurányi Inkubátorház, a Karinthy Színház, a Katona József Színház, a Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház, a Madách Színház, a Magyar Állami Operaház, a MU Színház, a Nemzeti Színház, az Örkény István Színház, a Pinceszínház, a Radnóti Miklós Színház, a Rózsavölgyi Szalon Arts&Café, az Ódry Színpad (Színház- és Filmművészeti Egyetem), a Szkéné Színház, a Thália Színház, a Trafó, az Újszínház, a Vígszínház.

 

Az Átrium a Mozsár Kávézóban tartja programjait, többek közt a Duda Éva Társulat „Így készült a Lear” címmel tart táncworkshopot kezdőknek. A Bethlenben többek közt a KET Ki vagy te, kortárs tánc? címmű formabontó táncismereti előadását láthatják. Bábszínháázi divatbemutatóval vár a Budapest Bábszínház. A Centrál Ma este megbukunk címmel avat be szeptemberi bemutatójába. A Dumaszínházban filmrendezők stand-upolnak, a Játékszínben Hajdú Steve árulja el, hogyan kell súgni. A Jurányiban mások mellett a Grecsó fívérek közös estje tekinthető meg. A Karinthyban Falusi Mariann és Egyházi Géza közös koncertje látható, a katonában Pelsőczy Réka beszélget a társulat színművészeivel. A Madách vetélkedőt rendez a nézőknek, a Mu-ban vitaszínház is szerepel a programban, a nemzetiben nyílt próbák, beszédóra és nyílt fotózás is vár. A Színházak Éjszakájának részletes programja itt található.

 

IMG 9046

Fotó: Tuszinger Károly

 

Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes a rendezvényt beharangozó hétfői budapesti sajtótájékoztatón hangsúlyozta: a sokoldalú programok azokat is becsábítják a színházakba, akik nem rendszeres látogatók.hozzátette, hogy idén játékos újdonsággal jelentkezik a főváros a Budapest széke program meghirdetésével: a fővárosi színházakban ezen az estén páros belépőket nyerhetnek látogatók.


Eszenyi Enikő, a Vígszínház igazgatója programjaikról elmondta: a Színházak éjszakáján a Pesti Színházban Hegedűs D. Géza előadása látható, a Vígszínházban Venczel Vera mesél az idén 120. évadját ünneplő teátrumról, majd 21 órától az Össztánc című produkciót tekintheti meg a közönség.

 

A Színházak Éjszakája fővédnöke Budapest főpolgármestere. "A fővárosi színházak előadásai olyan produkciók, amelyek bármely európai színházban megállják a helyüket, amit számos alkalommal bizonyítottak is. Mindezt jóval rosszabb körülmények között érik el, mint a nagy nyugat-európai városok teátrumai. A közönség hálás ezért, hiszen sok a telt házas előadás, a Fővárosi Önkormányzat – mint színházfenntartó – pedig köszönetét és elismerését fejezi ki. A Színházak Éjszakája iránt változatlanul nagy az érdeklődés, tavaly jóval tízezer felett volt a résztvevők száma, sok helyen volt telt ház, a nézők hosszú sorokban várakoztak egy-egy produkcióra. Bízom benne, hogy az idei rendezvény is legalább ekkora siker és hasonlóan nagyszerű élmény lesz" - fogalmazott a Fildelio Színházak Éjszakája különszámának köszöntőjében Tarlós István, aki úgy véli rendkívül sokszínű estének nézhet elébe a közönség.

 

Dr. Komáromi György projektvezető arra hívta fel a figyelmet, hogy a programfüzet borítóján egy igazi színházi gesztust láthatunk. "Amikor elhangzik a színdarab utolsó mondata, a záróakkord hangjai már el- úsznak, lehull a függöny vagy kialszik a fény, pillanatnyi csönd lesz a nézőtéren: vége az előadásnak. Taps. A színészek újra színpadra lépnek, ekkor néző és színész egymás szemébe néz. Meghajlás. A néző értékes gondolatokért, felemelő pillanatokért, míg a színész a néző kíváncsiságáért, jelenlétéért mond köszönetet. Szeptember 19-én ezt élhetjük át sokszor, sok helyen" - véli a Radnóti Színház gazdasági igazgatója,

 

„A Színházak Éjszakája mindenképpen a párbeszéd része, hiszen egyaránt szól a közönségről, rólunk illetve egymás megismeréséről és teljesen politikamentes. Ugye mi színháziak jobban szeretünk csörömpölni, hangoskodni, mint bármelyik másik szakma a világon. És a Színházak Éjszakáján teljesen egyértelmű, hogy ezt úgy tehetjük meg, hogy a színház iránti szenvedélyünkben osztozunk a nézőkkel" - fogalmazta meg interjúnkban Máté Gábor, a Katona József Színház igazgatója, akinek az ötlete nyomán négy évvel ezelőtt elindult a Színházak Éjszakája kezdeményezés. 

 

IMG 9082i

Fotó: Tuszinger Károly

 

A Jurányi Inkubátorházat létrehozó és vezető Kulcsár Viktória a színházak és a közönség találkozásában és a szakmai összefogásban látja az esemény lényegét: „A Színházak Éjszakája mindenkit beindít, összefogást generál, idén is biztosak voltunk abban, hogy csatlakozunk. Amikor annak idején megnyitottunk, rendeztünk egy nyílt napot, be lehetett kukkantani a műtermekbe, stúdiókba. Szeretnénk, ha az inkubátorház jelleg idén is megmutatkozhatna, ezért újra kinyitjuk az ajtókat. Mindenki szabadon dönthet arról, hogy mit mutat meg magából, performansszal, előadásrészlettel készül, nyilvános próbával, falfestéssel lepi meg a hozzánk látogatókat vagy közös dizájnmunkát, táncórát, edzést szervez. Egy biztos, a Jurányiban nemcsak színházi társulatok tárnak fel műhelytitkokat, hanem a nálunk működő dizájnstúdiók, fotóstúdiók is várják majd az éjszakázókat.”  

 

Novák János, a Kolibri Színház igazgatója kérdésünkre, mit adhat a Színházak Éjszakája a résztvevőknek és a színháziaknak, úgy válaszolt: „Minden alkalmat nagyon szeretünk és élvezünk, amikor közelebb kerülhetünk a közönséghez. Amikor a színház születésnapját ünnepeltük Szentendrén, főzés közben, játék közben, beszélgetés közben, közvetlen helyzetekben is találkozhattunk egymással. A Színházak Éjszakája remek alkalom ezekre a közvetlen találkozásokra és garantálja, hogy kedves gesztusokat tegyünk, privát pillanatokat, olyan ritka és értékes momentumokat éljünk meg, amelyeknek a színházi hétköznapok nem feltétlenül adnak teret”.

 

A Színházak Éjszakája stábja – az előző évekhez hasonlóan – dinamikus és lelkes önkéntes csapatot állított össze mintegy 600 jelentkező közül, akik segítséget nyújtanak a látogatóknak abban, hogy megtalálják a számukra megfelelő és elérhető programokat. A www.szinhazakejszakaja.hu oldal pedig folyamatosan új információkkal frissül, itt nyílik lehetőség az előzetes helyfoglalásra is.

 

A karszalagok árai nem emelkedtek az előző évhez képest (felnőtt 2500 Ft; diák 1500 Ft; gyerek (6 éves korig) 150 Ft) - szeptember 1-től a résztvevő színházak jegypénztáraiban kaphatók. Online a jegy.hu felületén jegyeket lehet vásárolni, amelyeket minden helyszínen karszalagra válthatunk. 

 

Bővebb információt a Fidelio magazin – Színházak Éjszakája különszámában, valamint a www.szinhazakejszakaja.hu oldalon találnak.

 

A részletes program ide kattintva érhető el.

 

Színház.hu

 

süti beállítások módosítása