Csiszár, Szente, Pozsgai is rendez idén Békéscsabán

Megnyitotta évadát a Békéscsabai Jókai Színház, a leköszönő és a megbízott igazgató együtt nyitották meg az évadot.


A nyári sikerek méltatásával, az elmúlt évad értékelésével kezdte összegzését Fekete Péter leköszönő igazgató, ezt követően az előttük álló évad célkitűzéseiről, valamint a tervezett bemutatókról számolt be Seregi Zoltán megbízott igazgató. Az eseményen a vendégművészeken, rendezőkön, sajtómunkatársakon kívül megjelent Kiss Tibor, a város alpolgármestere, Dr. Bacsa Vendel jegyző, valamint Túriné Kovács Márta közművelődési osztályvezető.

 

IMG 8849


"A társulat tagjai országszerte és határon túl is rangos fesztiválmeghívásoknak tettek eleget. Ott voltak a POSzT-on a Koldusoperával, a Gyulai Várszínházban A dzsungel könyvével, a Vársomajori Szabadtéri Színpadon, a Partiumi és a Kolozsvári Magyar Napokon a Bernarda Alba házával, Az Agriai Nyári Játékokon és a Tokaji Fesztiválkatlanban a Monte Cristo grófja című darabbal.A K und K (Karády katonái) című zenés víziójátékkal a Khersoni Nemzetközi Színházi Fesztiválon, a Midőn halni készült című drámánkkal a szegedi Finálé Regionális Kamaraszínházi Fesztiválon szerepeltek. Nézőcsúcsokat döntött a Szarvas Vízi Színház Vers a víz fölött és a TeÁtrium ingyenes kulturális programsorozata is, melyeknek legfontosabb üzenete a közszolgálat és a közösségteremtés" - áll a színház közleményében.

 

Seregi Zoltán hangsúlyozta: a jövő évi műsorterv összeállításánál idén is figyelembe vették, hogy valamennyi korosztálynak a kedvére, ízlésére tegyenek. A direktor szerint a közérthető minőséget és a minőségi szórakoztatást helyezi a Jókai Színház a középpontba.

 

IMG 8793

 

Repertoáron marad a nagyszínpadon a Monte Cristo grófja, a Frank Sinatra - A Hang, a Bernarda Alba háza, valamint az Orient, míg az Ibsen Stúdiószínházban láthatják ismét a Kapj el!-t és a Zserbótangót, a K und K (Karády katonái) című előadásokat. Felhőtlen szórakozást ígérnek a Tévedések vígjátéka - Shakespeare-vígság alkotói, a produkciót Csiszár Imre rendezi, a Vesztegzár a Grand hotelben című (Darvas-Varró-Hamvai triász Rejtő-színpada) burleszk-előadás, melynek rendezését Szente Vajkra bízták. A humor szerelmeseinek szeretnének kedvezni még A szűz és a szörny című tragikomédiával, melyet Pozsgai Zsolt íróként és rendezőként is jegyez, valamint a Mezítláb a parkban című Neil Simon sikerdarabbal, Tege Antal rendezésében.

 

Színre kerül továbbá a klasszikus Móricz-műből készült musical (Miklós Tibor és Kocsák Tibor átiratában), a Légy jó mindhalálig, Seregi Zoltán rendezésében, illetve a Bánk bán, Katona József klasszikus nemzeti drámája, melyet Szabó K. István állít - és modernizál. Jön a Thomas Mann elbeszéléséből készülő Mario és a varázsló című produkció Kovács Frigyes rendezésében, illetve a Lila ákác című Szép Ernő-(szép)história, Katkó Ferenc színpadra állításával. Monodrámával is színesítik repertoár-kínálatukat, melyet Bartus Gyula előadásában láthatnak: a Midőn halni készült című előadás Merő Béla rendezését dicséri.

 

IMG 8894

 

Három előadás is készül kimondottan gyermekek részére. Az Egerek c. Urbán Gyula-zenés játékot Tóth Géza állítja színpadra, míg A szegény csizmadia és a szélkirály című, szintén zenés mesét, melyet szerzőként a rendező és Zalán Tibor, zeneszerzőként Bakos Árpád jegyez, Hernyák György álmodja színpadra. A Kövérkirály című Mikó Csaba mesét pedig Czitor Attila rendezésében láthatják.

 

Bérleten kívül kínálják a Marsha Norman: Jóccakát, Anya és a Zelei Miklós: Situs Inversus – Az isten balján című stúdió darabokat.

"Ünnepekben, gálákban, projektekben a következő évadban sem lesz hiány: Magyar Teátrum Díjátadó Gála, 24 órás versfolyam, Ádámok és Évák Ünnepe, a Mindentudás Színházi Egyeteme vagy a Bárka irodalmi estek várják a nézőket" - fogalmaz a színház kommünikéje.


A Dr. Dóró János üzletember, a színház egykori menedzsere által alapított díjat idén a Jókai Színház társulata kapta, melyet egyetértésben felajánlottak a vele járó pénzösszeggel együtt Kara Tünde Jászai-díjas színésznő gyógyulásának elősegítésére. Az új évadot néhány elismerő szó után, ünnepélyesen a város alpolgármestere nyitotta meg, sok elégedett nézőt és szép sikereket kívánva a társulatnak. Az esemény évadnyitó bankettel zárult, ahol Szarvas Péter polgármester néhány köszöntő szó után Seregi Zoltánnal együtt átadta a frissen átépített színész klubot.

 

 

Forrás: Békéscsabai Jókai Színház

 

 

 

süti beállítások módosítása