Békés Itala és Keres Emil is vasdiplomát kapott a Színművészetin

Jubileumi okleveleket adtak át az ötven, hatvan és hatvanöt éve végzett színművészeknek pénteken, a 150. születésnapját ünneplő Színház- és Filmművészeti Egyetem tanévnyitóján Budapesten.

    

M. Tóth Géza rektor az ünnepségen elmondta: az intézmény történetének 150 éve nem a falakról és a berendezésekről szól, hanem "arcokról és produkciókról".
    

Az elsőévesek köszöntése és fogadalomtétele után átadták az ösztöndíjakat, valamint a jubileumi okleveleket, az arany-, a gyémánt- és a vasdiplomákat.

 

Díszoklevelet vehetett át mások mellett Békés Itala, Keres Emil, Csomós Mari, Balázs Péter és Szilágyi Tibor is.


kesitala

    

A rektor kiemelte: a felvehető létszám arányát tekintve idén is a színművészetire akartak a legtöbben bejutni, színművész szakra például ötvenháromszoros, mozgókép-film- és tévérendező szakirányra harmincnyolcszoros, vágó szakirányra huszonháromszoros volt a túljelentkezés. Hozzátette, hogy nagy megmérettetésen vannak túl az új növendékek. 
    

Elmondta azt is, hogy idén 430 hallgató tanul az intézményben, ahol továbbra is kiscsoportos, gyakorlatorientált tehetséggondozás folyik.
    

Szalay-Bobrovniczky Alexandra humán területért felelős főpolgármester-helyettes rámutatott: az elsőévesek előtt olyan példaképek, életutak, egyéniségek és személyek vannak, akik inspirálhatták a fiatalokat erre a pályára. Mint mondta, ezeknek az inspiráló színművészeknek a köszöntése a tanévnyitón csodálatos szimbolikája annak a folytonosságnak, amely az egyetemet is naggyá tette. "Hiszen amellett, hogy ezeket a kiváló öregdiákokat kinevelte az egyetem, fontos, hogy ők a tudásukat átadhassák, és azáltal a hagyományok folytatódjanak" - hangsúlyozta.
    

A rendezvényen aranydiplomát vehetett át Balázs Péter, Bálint András, Drahota Andrea, Ernyey Béla, Fodor Zsóka, Moór Marianna, Csikos Sándor, Csomós Mari, Szabó Éva, Szersén Gyula, Szilágyi Tibor, Bősze György, Kertész Péter, Meszléry Judit és Parragi Mária színművész.

    

Gyémántdiplomás lett Schubert Éva és Dariday Róbert színművész, Horváth Árpád rendező, Lázár Magda dramaturg, Vagyóczky Tibor operatőr, valamint Freimann Leona, Koller Erzsébet, Soós Anna, Torma István és Végvári Rezső táncpedagógus.
    

Vasdiplomában részesült Békés Itala, Keres Emil és Kéri Edit színművész, Juhász Mária táncpedagógus és Kovács András dramaturg.
    

Az ünnepségen Gyulányi Eugénia Éva színművész, aki 2012-ben vehetett át örökös diplomát, Szabó Magda Csé című novelláját adta elő.

 

süti beállítások módosítása