Jó estét nyár, jó estét szerelem - Presser Gábor zenéjével a Vígben

Az augusztus 25-én elhunyt Kossuth-díjas íróra, Fejes Endrére emlékeznek a kultikus regényéből készült Jó estét nyár, jó estét szerelem című zenés dráma premierjével a Pesti Színházban. A darabot Szász János rendezésében, Presser Gábor zenéjével mutatják be vasárnap.

 

joestet

 

Ajánló a darab elé:

 

Csaknem 40 évvel ezelőtt, 1977-ben a Vígszínházban volt az ősbemutatója a Fejes Endre felkavaró regénye alapján készült darabnak, amelynek zenéjét a háziszerző és zenei vezető, Presser Gábor szerezte.
A hatvanas években játszódó történetet Fejes Endre eredetileg regényként írta meg, egy megtörtént bűnügyet feldolgozva. Egy fiatal lakatos magát görög diplomatának kiadva, tört magyar nyelven beszélve, havi fizetését luxuséttermekben néhány nap alatt elköltve bolondította a lányokat, akik szerelemről, házasságról és fényűző külföldi életről álmodtak.

A Pesti Színházban Szász János és Presser Gábor Kovács Krisztina dramaturg közreműködésével új változatot készített: új hangszerelésben, új dalokkal és eredeti dokumentumrészletekkel, tanúvallomásokkal gazdagodik az ismert történet.

 

joestet3

 

Háttér:

 

A Vígszínház 1977-ben mutatta be Fejes Endre Jó estét nyár, jó estét szerelem című kisregényének zenés színpadi változatát. Fejes kisregényéből 1972-ben tévéfilmet készítettek, és később Fejes Endre színdarabbá dolgozta át, majd a Vígszínház felkérésére Presser Gáborral közösen elkészült a zenés-változat is, amit Marton László rendezésében mutattak be 1977-ben, Hegedűs D. Géza főszereplésével, Halász Judittal, Kútvölgyi Erzsébettel, Egri Mártával, Hernádi Judittal és Bánsági Ildikóval az oldalán.

 

 

Alkotók a produkcióról:

 

„Nagyon sok mindent szeretnék elmondani arról a félelemről és bezártságról, ami a hatvanas években nagyon jellemző volt erre az országra. Ez egy eredeti történet, hiszen tudjuk, hogy 1962-ben megtörtént. Lényeges része az előadásnak, hogy eredeti dokumentumok kerültek a darabba, amelyek abban segítenek, hogy jobban megismerjük a bűn útját. A zene gyakorlatilag a próza fokozása. Hihetetlenül vad, érzelmes és érzéki. Nagyon drámainak érzem Presser Gábor szerzeményei. Fontos részei a darabnak" - fejtette ki Szász János.

 

joestet2

 

"Nagyon sok múlik azon, hogy Szász nem akarja véka alá rejteni, hogy a főszereplő, a "sötét ruhás fiú" egy gyilkos, egy kicsit keményebb legény, mint ahogy általában mi szeretnénk látni, úgyhogy ehhez képest kell nekem is dolgozni a zenén" - fogalmazott Presser Gábor.

 

A Pesti Színház új produkciójában a főszerepet a teátrum új tagja, Wunderlich József alakítja, partnerei Tornyi Ildikó, Kiss Diána Magdolna, Járó Zsuzsa, Börcsök Enikő és Bata Éva lesznek.

 

 joestet1

                              

JÓ ESTÉT NYÁR, JÓ ESTÉT SZERELEM

2015. szeptember 6. | Pesti Színház

 

Sötét ruhás fiú WUNDERLICH JÓZSEF

Juhász Katalin TORNYI ILDIKÓ

Varga Veronika BÖRCSÖK ENIKŐ

Hűvös Ilona JÁRÓ ZSUZSA

Karácsony Nagy Zsuzsanna BATA ÉVA

Fodrászlány KISS DIÁNA MAGDOLNA

Anya KÚTVÖLGYI ERZSÉBET

Apa PAPP ZOLTÁN

Szilvaárus lányok GYÖNGY ZSUZSI, NAGY PETRA E.H., VALENTYIK ANNA E.H.

Pincér, Egy férfi a bárból KARÁCSONYI ZOLTÁN

Krisz, Egy nő a bárból TAR RENÁTA

Művezető GADOS BÉLA

Házmester DENGYEL IVÁN

Lakótárs DOLMÁNY ATTILA

Újságárus, Sofőr, Utcazenész EMBER MÁRK E.H.

Zenészek FURÁK PÉTER, NAGY SZABOLCS, GRÓSZ ZSUZSA

Díszlet-Jelmez: VERECKEI RITA

Dramaturg: KOVÁCS KRISZTINA

Videó: SZÖLLŐSI GÉZA , BÁNKI ÁKOS, KEREK BÉLA

Koreográfus: SZENT-IVÁNY KINGA

A rendező munkatársa: EGYED MÓNIKA

Dalszöveg-konzultáns: Sztevanovity Dusán

Zeneszerző, zenei vezető: PRESSER GÁBOR

 

 

Rendező: SZÁSZ JÁNOS

 

 

 

    

 

süti beállítások módosítása