Őszi szonáta - Bergman klasszikusát mutatják be Sopronban

Megtartották az Ingmar Bergman Őszi szonáta című filmforgatókönyvéből készült színpadi játék olvasópróbáját a Soproni Petőfi Színházban. A rendező Pataki András, a bemutató október 17-én lesz.

 

A soproni színház beszámolója:

 

Pataki András az olvasópróbán elmondta: széles összefogással különleges előadás készülhet. A Soproni Petőfi Színház, a Zentai Magyar Kamaraszínház, a Komáromi Jókai Színház, a Mikházi Csűrszínház, a Forrás Színház, a Pesti Magyar Színház és a bécsi Europa Club együttműködésében jön létre a produkció. Ezúttal a négy szereplőt, négy különböző színházi műhely, illetve térség delegálja, amely jó alkalmat biztosít arra, hogy izgalmas, színészi generációkat összekötő előadás készüljön.


Charlotte szerepében az erdélyi színjátszás egy kiemelkedő művésze, Farkas Ibolya lép színpadra. Vukosavljev Iván, a Zentai Magyar Kamaraszínház igazgatója Viktort alakítja a színpadi játékban, Helena szerepét Diószegi Imola formálja meg, a soproni teátrumból pedig Molnár Anikó látható Eva szerepében. A jelmeztervező Szélyes Andrea.

 

oszi szonata


A rendező elárulta, azért választotta ezt a darabot, mert nagyon megragadta a film forgatókönyve, ő azt olvasta, az abból készült filmet csak később látta. "Teljesen lenyűgöző ez a történet. Minden benne van az életünkről, emberi kapcsolatainkról, családi viszonyrendszereinkről, boldogságunkról, boldogtalanságainkról. Képesek vagyunk-e az együttélésre, a megbocsátásra? Felül tudunk-e emelkedni sértettségeinken, akarunk őszintén beszélni egymással? Az Őszi szonáta az emberi lélek mélységét mutatja meg számunkra. Látszólag női-darab, de mi férfiak sem úszhatjuk meg, hogy szembesüljünk a történet kérdéseivel, amelynek a vége az: el kell jutnunk a szeretet katarzisáig" - hangsúlyozta Pataki András, aki hozzáfűzte, a zene nagyon fontos szerepet tölt be a darabban és az egész produkcióban. Nem kiegészíti azt, hanem szerves része lesz az előadásnak. Ebben a soproni színház zenei vezetője, Oberfrank Péter zongoraművész lesz az alkotók segítségére, ő készíti fel majd a színészeket is arra, hogy az előadásban hiteles tudják megformálni az általuk alakított zongoraművészeket.


Az Őszi szonáta októberben a soproni színház kamarabérletében látható először és a következő évadban is műsoron tartják. A tervek szerint a most készülő színpadi játék vajdasági turnéra is indul majd ebben az évadban, de várhatóan megtekinthető lesz Erdélyben , Komáromban, Bécsben és Budapesten a Pesti Magyar Színházban.

 

 

Ingmar Bergman: Őszi szonáta
(színpadi játék)


Charlotte Farkas Ibolya
Eva Molnár Anikó
Viktor Vukosavljev Iván
Helena Diószegi Imola

Zenei vezető: Oberfrank Péter


Díszlet: Pataki András
Jelmez: Szélyes Andrea
Fény: Kovács Ferenc
Rendezőasszisztens: Hodászi Ádám
Rendező: Pataki András

 

 

Forrás, fotó: Soproni Petőfi Színház

 

 

süti beállítások módosítása