Lehár, szép álom, szállj szívemre - Zenés est a Spinózában

Szeptember 14-én a 13. Spinoza Zsidó Fesztiválon mutatják be a Spinóza Házban a Szép álom, szállj szívemre című zenés darabot Derzsi Györggyel a főszerepben.

Lehár Ferencet, a körülrajongott zeneszerzőt várja a nagyvilág. Őt azonban nem csábítja el az amerikai álom, a csillogás. Életét kockáztatva Közép-Európában marad, sorsközösséget vállal zsidó származású feleségével. Döntéséért nagy árat fizet - elveszíti a "hangját", nem ír többet. 1938 után nem is születik több új Lehár-operett.

 

LeharDerzsi

 

"Mindig ki kell tartani az igazság mellett az életben csakúgy, mint a művészetben" - vallotta, de vajon sikerült-e neki különbséget tennie valóság és igazság között? Nem menekült-e bele az operettvilág rózsaszínű álmaiba? Az előadásban elhangzó operett részleteket Derzsi György tolmácsolásában hallhatják, aki már a Szerelmem, Sárdy előadásával is elvarázsolta a közönséget. 

 

Varga Emese a darab írója a Komáromi Színház dramaturgja. De nem ez az elő írása. Nagyon jól fogta meg Lehár életének azokat az állomásait, amik fontosak voltak a zeneszerző életéből. Nem vette sorra a megírt operetteket és nem lexikális életrajzot írt. (Aki erre kíváncsi keresgessen.) A darab szinte csak utalásszerűen emel ki egy-egy eseményt. Nem törekedett teljességre, hiszen nem is tehette. Lehár Ferencet az embert mutatta meg, aki minden sikere ellenére magányos volt.

 

Író: Soóky László, Lehár Ferenc
Színpadra Alkalmazta: Varga Emese
Rendező: Benkő Géza
Előadó: Derzsi György

 

Forrás: spinozahaz.hu, newjsag.hu

 

süti beállítások módosítása