Menekült szíriai művészekről szóló dokumentumfilm Velencében

 

A szíriai polgárháború miatt hazájából Jordániába és Libanonba menekült művészekről forgatott dokumentumfilmet az olasz Alessandro Gassmann, akinek munkáját szerdán mutatták be a 72. velencei filmfesztiválon.

"A menekülttáborokban, ahová ellátogattam, csodálatos emberi méltósággal találkoztam - az emberi érzelmek univerzálisak" - mesélte az 50 esztendős színész-rendező, Vittorio Gassman olasz filmsztár fia. A filmes eredetileg a művészet és háború viszonyát akarta vizsgálni, ebből született a Torn című dokumentumfilm. 


gassmann

     

"Hogyan képes valaki megvalósítani elképzeléseit, akit megfosztanak otthonától, hazájától, mindenétől" - tette fel a kérdést a rendező, az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának jószolgálati nagykövete, aki a szervezettől kapott támogatást a dokumentumfilm elkészítéséhez.
    

A filmben menekülni kényszerült zenészek, színészek, rendezők, művészek és költők beszélnek személyes történetükről, érzéseikről. Egyikük, a 29 éves hegedűművész Alaa Arschid, aki a drúz kisebbséghez tartozik és négy éve, a véres konfliktus kitörése után hagyta el az országot. "Normális ember vagyok, aki a békéről és egy határok nélküli világról álmodozik és hisz a szerelemben. Művész vagyok, és szeretnénk megmenteni a művészetet" - mondta.
    

A polgárháború kitörése óta a szír lakosság több mint fele, négymillió ember menekült el otthonából. Többségük a szomszédos országokban él.
    

A 72. velencei filmfesztivál szombaton zárul.

 

süti beállítások módosítása