A menekültek megsegítésére szólítják fel kormányukat brit sztárok

Több mint száz brit sztár és művész szólította fel hazája kormányát arra, hogy tegyen többet a menekültek megsegítéséért.

Benedict Cumberbatch, Keira Knightley, Michael Caine és Jude Law színészek, Jamie Oliver sztárszakács és számos más ismert személyiség írta alá a pénteken a The Guardian című lapban megjelent nyílt levelet, amelyben David Cameron miniszterelnök figyelmét hívják fel a válságra. A terv, hogy öt év alatt húszezer embert hozzanak Szíriából Nagy-Britanniába, "túl kevés túl hosszú idő alatt" - vélik a levél aláírói.


Benedict Cumberbatch csütörtök este egy londoni színházban, a Hamlet előadása után is kihasználta az alkalmat, hogy a politika és a nyilvánosság figyelmét a problémára irányítsa. A kormány reakcióját túl lassúnak nevezte és adakozásra szólította fel a közönséget.
Cumberbatch a Help is Coming (Úton a segítség) című videón is szerepel, amellyel a szíriai menekültek támogatására gyűjtenek adományokat.

 

4-benedict-cumberbatch-as-rosencrantz-in-rosencrantz-and-guildenstern-are-dead-by-tom-stoppard-1967-photo-by-catherine-ashmore 

 

A felvételeket Caitlin Moran és Pete Paphides újságírók állították össze, hogy pénzt gyűjtsenek a Save the Children nevű szervezet számára. A videón a Crowded House zenekar azonos című, húszéves dala szól, és a menekülő és Európán át vándorló családokról készült drámai felvételek mellett szíriai menekült gyerekekkel készült interjúk is láthatóak. "Mi, akik biztonságos otthonunk öleléséből, biztonságban lévő gyermekeinkkel figyeljük ezt a tragédiát, azt üzenjük nektek: látunk titeket, hallunk titeket, úton a segítség" - mondja Cumberbatch a videó elején.


Már több mint 650 ezer fontot gyűjtött Partick Ness amerikai-brit író, aki egy hete indított adománygyűjtést menekült gyerekek megsegítésére. A Nagy-Britanniában élő amerikai író, a Szólít a szörny és a Chaos Walking-trilógia szerzője kezdeményezésére egy hét alatt 659 ezer font adomány gyűlt össze a Save The Children segélyszervezet számára.


A gyűjtés múlt csütörtöki kezdetekor Ness 10 ezer fontot (4,3 millió forintot) ajánlott fel, de a hasonlóan bőkezű adományozók között szerepel Philip Pullman, Suzanne Collins, Paula Hawkins, Cressida Cowell, Anthony Horowitz, Jojo Moyes, Francesca Simon, David Nicholls és Jessie Burton író is.


Aj Vej-vej kínai művész is hangot adott véleményének. "Nagyon büszke vagyok Németországra" - mondta pénteken Londonban szeptember 19-én nyíló kiállítása sajtótájékoztatóján. A művész szerint a németek "nagyon kulturáltan" viselkedtek, amikor befogadták a "kétségbeesett embereket".


A tömeges menekülés Vej-vej szerint a Nyugat legsürgetőbb problémája és leküzdéséhez az országoknak együtt kell működniük, "az elkülönülés ebben az esetben nem működik". A művész először dolgozik Londonban kiállításán saját kezűleg azóta, hogy 2011-ben a kínai hatóságok letartóztatták, 81 napig fogva tartották és elkobozták az útlevelét. Aj Vej-vej fia Berlinben él.

 

 

Forrás: MTI

 

 

süti beállítások módosítása