"Újragondoljuk a cirkuszművészetet" - Fekete Péter válaszolt

A cirkuszért felelős miniszteri biztost, a MACIVA igazgatóját a Kultúra.hu kérdezte.

 

A kultura.hu cikkéből:


Nyáron indult az ARTista Café beszélgetés-sorozat a Fővárosi Nagycirkuszban. Arra a kérdésre, miért indította el a cirkusz ezeket az esteket, Fekete Péter így felelt: "Mert újragondoljuk a cirkuszművészetet! Társadalmi vitát, beszélgetéseket kezdeményezünk arról, hogy, a XXI. században miről szól a cirkuszművészet. Ez az ARTista Café, amelyre művészetkedvelőket, a társművészetek képviselőit hívjuk meg. Az ARTista Caféban felcsendül egy könnyű- vagy komolyzenei dal, képzőművészeti alkotásokat állítunk ki, filmbetéteket nézünk, elhangzik vers és próza. A rokonművészeti ágakat szándékosan a cirkuszművészettel vegyítve elevenítjük meg. Merítkezni szeretnénk a társművészetek forrásaiból, ötleteiből, gondolataiból, s bízunk abban, hogy a cirkusz is tud impulzusokkal szolgálni a művésztársak felé. Egy-egy ilyen találkozás kapukat nyit a diskurzusra, találkozási lehetőséget ad, gondolatokat és kapcsolatokat teremt."

 

Fekete

Fotó: Nagy Mihály, kultura.hu

 

Fekete Péter úgy fogalmazott, szeretnének megtartani mindent, ami a cirkuszművészet hagyományaiban szép, ami az emberek lelkében, agyában jó érzéseket hordoz. "Ugyanakkor jó lenne megszabadítani a cirkuszművészetet mindenféle máztól, ami az elmúlt évek során ráragadt, és nyakon önteni friss gondolatokkal. A cirkuszművészetnek lehetősége van rá, hogy egy új intézményt hozzon létre, megépítsen egy új épületet. Ehhez újra kell gondolnunk önmagunkat, meg kell találnunk a helyünket a magyar kulturális életben. Amikorra készen lesz az új épületünk, addigra az emberek lelkében is új helyünk kell, hogy legyen. Most, az előkészítés szakaszában kell elemeznünk, vitatkoznunk, hiszen már a tervezésnél tudnunk kell, hogy miként fog működni a kutatóintézet, a múzeum, az adattár, hol lesz a helye az alternatív cirkuszi csoportoknak és a kortárs cirkuszművészetnek. Természetesen vannak erős elképzeléseink, de sokat kell ezekről beszélgetni, és hagyni, hogy sok gondolat, ötlet pontosítsa, erősítse, tegye közössé ezeket az elképzeléseket" - fejtette ki a miniszteri biztos.

 

A cirkusz új épületének helyét firtató kérdésre, Fekete Péter elmondta, keresik a legmegfelelőbb lehetőséget. Szeretnék a Liget környezetében tartani a cirkuszt. A jelenlegi épületet egyébként is fel kellene újítani, de ki is nőtték már, ezért itt nem tudnák megteremteni a megfelelő technikai színvonalú központot. Az egyik célpont – egy évtizedekkel ezelőtt oktatási és kulturális célokra létrehozott épület – jelenleg magánkézben van. A miniszteri biztos elárulta, ha az állam vissza tudná vásárolni az ingatlant, akkor el tudná ott képzelni a cirkuszművészeti központot.

 

"Az első időszakban egy új intézmény átszervezése, egy új épület megtervezése sok időmbe fog kerülni, de művészember alkotó munka nélkül nem létezhet. Úgy alakítom majd, hogy legyen lehetőségem arra, hogy az egyik előadást én rendezzem a Fővárosi Nagycirkuszban. Békéscsabára is visszavárnak rendezni, külföldről is hívnak, bízom benne, hogy előbb-utóbb megint próbálhatok majd és osztozhatok művésztársaimmal a premiertapsban" - mondta az interjúban a miniszteri biztos.

 

A teljes interjú itt olvasható.

 

 

süti beállítások módosítása