Játsszunk operát! - Gyerekközönséget vár a Budapesti Fesztiválzenekar

Ahogy évek óta mindig, a Budapesti Fesztiválzenekar idén szeptemberben is színpadra visz egy gyerekoperát, ezúttal Benjamin Britten A kis kéményseprőjét, melyben gyerekek és felnőttek együtt játszanak majd a Zeneakadémia gyönyörűen felújított Solti termében szeptember 29-én este 19 órakor. Az előadást 7-12 éves gyerekeknek ajánlják.

 

A darabról röviden:

 

Fülbemászó keringő, kis éji zene, madárcsicsergés és galamb burukkolás – ízig-vérig színpadi zene az, amit a Zeneakadémia fiatal látogatói meghallgathatnak egy őszvégi napon a Budapesti Fesztiválzenekar, illetve egy csapat lelkes gyerkőc és felnőtt előadásában. Benjamin Britten A kis kéményseprő című gyerekoperája tele van humorral, de a kedves történet mélyén ott van a felnőttek számára is elgondolkodtató téma: a gyerekmunka és a szegénység is. A rendező, Philipp György a saját fiaitól lesi el, mitől érzi jól magát egy gyerek, ők pedig a legjobb tanácsadók. Énekeljünk és játsszunk együtt! Az interaktív előadáson erre is lesz lehetőség.

 

A karmester, Dubóczky Gergely így ír a gyerekoperáról:

 

„Ez a zene a gyerekek nyelvén beszél. Mondókára emlékeztető egyszerűséggel meséli-táncolja el a történetet, a játékokat, az ijedtséget, a végső megoldást. Ez fantasztikus. Igazi összefogásra és szeretetre tanít, miközben együtt izgulhatunk a főhősért - mi lesz vajon a kicsi Sammy-vel?

 

Philipp Gyuri ötletes rendezése persze kitágítja a határokat - miközben roppant szórakoztató a darab, boncolgatja a gyerekjogok általános kérdéseit is. A szereplők részben maguk is gyerekek, és a sok színes figura, a lenyűgöző, csengő-bongó hangszerek a színpadon mind-mind az újdonság varázsával kötik le a Fesztiválzenekar ifjú közönségét. Nagy szeretettel készülünk erre a gyerekoperára, és a próbák is olyan vidám hangulatban zajlanak, hogy biztos vagyok abban, ebből valami remek dolog fog kisülni.”

 

 A kis kemenysepro proba augusztus 31 BFZ

 

Interjúrészlet Philipp György rendezővel:

 

 

Benjamin Brittent erősen foglalkoztatta a fiatal korosztály zenei nevelése. Mit lehet tudni ennek a gyökereiről? Mi volt a célja a Let’s Make an Opera (Csináljunk operát) című sorozattal?

 

Britten népnevelő volt, mint itthon Kodály. Saját műveinek egy részét úgy hangszerelte és írta meg, hogy akár műkedvelő zenészek, vagy zeneiskolások is meg tudják őket szólaltatni. Egy több ezer éve éneklő ország gyermeke volt, s mint ilyen, számunkra talán túlságosan is szofisztikáltan használta fel a teljes brit zenetörténetet és a virágzó zenei oktatási rendszert ezen műveinek megírásához. A Let’s Make an Opera célja sem más, mint hogy gyerekek és felnőttek zenéljenek együtt. Az effajta minőségi együttzenélés minden esetben pozitív bevésődéseket okoz egy gyerekben, magamról tudom, mert én is fel tudom idézni azokat a pillanatokat, amik a zeneszeretetemet meghatározták és megalapozták. Valószínűleg Britten is erős emlékekkel rendelkezett, ezek segíthették őt, amikor a gyerekeknek szóló műveit komponálta.

 

A Let’s Make an Opera (Játsszunk operát!) zenei anyaga a A kis kéményseprőcímű gyerektörténetre épül. Mi teszi ilyen népszerűvé ezt a darabot? Britten zenéje mennyire alkalmazkodik a „gyerekfülhöz”?

 

A kis kéményseprő nagyon szomorú darab, s akik színpadra viszik, sokszor nincsenek tisztában a mű horderejével. A gyerekdolgoztatás ma is létezik, a gyerekjogok sem működnek túl sok országban megfelelően. Ez egy olyan gyerekdarab, aminek a témája nagyon is felnőtt. Azért népszerű, mert kis apparátus játszik benne, a zene szép, fülbemászó, a szereplőket lehet jópofának is felfogni, vannak benne gyerekek, és a főszereplő egy sajnálatra méltó 6 éves kisfiú. De azt a súlyt, hogy egy gyereket tuszkolnak be a keskeny kéményekbe, gyakran feledteti velünk a humoros, néhol bárgyú zene, pedig odafigyelve, ez a humor szándékos, a bárgyúság pedig hangsúlyoz valamit. S meg kell ragadni ezeket a hangsúlyokat, talán ez volt Britten szándéka is, hogy foglalkozzunk közösen ezekkel a világméretű problémákkal.

 

 

Folytatást itt talál.

 

Jegyár: 3000 forint.

Időpont: 2015. szeptember 29. 19 óra 

További információ: http://www.bfz.hu/events/event-20150929-1900/

 

 

 

 

süti beállítások módosítása