Ádámok és Évák konferenciája Szolnokon

Szakmai konferenciát szerveznek Szolnokon szeptember 25-én, a Szín-mű-hely-ben.

 

A Szolnokról elindult – és lassan országos hagyománnyá fejlődő - Ádámok és Évák Ünnepe kezdeményezés arra hivatott, hogy középiskolásokat vonzzon a színházba, a közös siker örömével gazdagítva őket. Az alapötlet Balázs Péter fejében született meg, 2010-ben volt az első ünnep a Szigligeti Színházban. Az ember tragédiáját adta elő majd’ 250 szolnoki középiskolás. Hogy melyik csapat melyik színt, azt sorsolás útján döntötték el.

 

Azóta évente más-más témát választanak, közösen a felkészítő pedagógusokkal. (Bibliai történetek, Magyar népmesék, Arany János balladái, stb.) Hat ünnep után elmondható, hogy csak Szolnokon legalább ezer fiatalnak jelentett ez egy életre szóló élményt. És rendezett már „Ádámok és Évákat” Veszprém, Debrecen, Zalaegerszeg, Keszthely, Sopron, Békéscsaba, Dunaújváros, Székesfehérvár, valamint a fővárosban, idén, a Nemzeti Színház és a József Attila Színház is.

 

adamok es evak

 

Most, a továbblépés jegyében szakmai konferenciát szerveznek - Ádámok és Évák konferenciája címmel - Szolnokon. A program a Szolnoki Szigligeti Színház Szín-mű-hely-ében (Táncsics u. 20.), 2015 szeptember 25-én, pénteken, 11 órakor kezdődik.


Témák: „Miben látjuk az Ünnep értékeit, úgy pedagógiailag, mint színházilag? Merre kormányozzuk az Ünnep szekerét? Hogyan lehetne országossá, nemzetivé tenni a mozgalmat? Miképpen lehetne összehangolni a városok Ünnepeit?”

 

A konferencia programja:


10.30 - Érkezés (előzetes regisztráció alapján)


11.00 - Megnyitó (Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház főigazgatója, Balázs Péter, a Szolnoki Szigligeti Színház igazgatója)


11.10 - Előadások (Kiss József, rendező, a Szolnoki Szigligeti Színház művészeti vezetője, Kovácsné Boross Zsuzsa, a szolnoki Varga Katalin gimnázium magyar, történelem és dráma szakos pedagógusa, Barta Ági, a Kaposvári Egyetem 4. éves színészhallgatója, dr. Kállai Mária, kormánymegbízott, JNSZ Megyei Kormányhivatal, Csengei Ágota, a keszthelyi Goldmark Károly Művelődési Központ igazgatója)


Ebédszünet


15.00 - Előadások (Rubold Ödön, színművész, a Nemzeti Színház ifjúsági programjainak felelőse, Dudai Gabriella és Aszmann Erzsébet, a tolnai Sztárai Mihály Gimnázium magyar szakos pedagógusai, Tege Antal, a békéscsabai Jókai Színház színművésze)


16.30 - Kerekasztal beszélgetés (Szabó László, a Magyar Teátrumi Társaság titkára, mint moderátor, valamint Gyevi Bíró Eszter, a Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház színházi nevelési koordinátora, Quintus Konrád, színművész, a József Attila Színház ifjúsági programjainak koordinátora, Kiss József)


17.30 - Zárszó
17.40 - Sajtótájékoztató


19.00 - Csiky Gergely: A nagymama (bemutató a Szolnoki Szigligeti Színház nagyszínpadán)

 

A konferencia után egy színes, több oldalas kiadványt jelentetnek meg a szervezők az eddigi eredményekről, illetve a konferencián elhangzottakról. A konferenciát rögzíti a Szolnok Tv, 20 perces műsort készít az Ádámok és Évák országos eredményeiről, a színházak meglévő felvételeiből, riportokból és a konferenciáról, melyet Dvd-n sokszorosít. A szervezőknek az a célja e kiadvánnyal és Dvd-vel, hogy a mozgalom terjeszkedését, újabb városok, színházak és pedagógusok bekapcsolódását segítse.


Kiss József, a konferencia szervezője: „Az Ünnepről csak annyit, hogy nagyszerű, katartikus élmény, amikor 250-300 fegyelmezett, bátor, és jókedvű diák hemzseg a nagyszínpadon, és kitörő örömmel ünneplik, ha egy társuk különdíjat kap. Ettől a konferenciától is sokat várunk, ami azt jelenti, hogy elindítunk egy folyamatot, az együtt gondolkozás, a jó ügy érdekében történő összefogás folyamatát. Én, személy szerint azt remélem, hogy ezt a konferenciát további találkozások fogják követni. Az a társulat, mely már megszervezte városában, városa diákjainak ezt az ünnepet, az tudja, miről beszélünk. Szeretnénk, ha egyre többen csatlakoznának hozzánk, új, friss impulzusokkal, konkrét ötletekkel. Szeretettel várjuk hát minden érdeklődő barátunkat. Kérjük, regisztráljanak szeptember 21-ig a szigligeti@chello.hu e-mail címen, hogy tervezni tudjuk a napot! Köszönjük!”

 

 

süti beállítások módosítása