Interaktív videók népszerűsítik a Színházak Éjszakáját

Idén 4. alkalommal rendezik meg a Színházak Éjszakáját, szeptember 19-én szombaton. A fővárosban több mint 25 színházban, 64 helyszínen várják előadásokkal, beszélgetésekkel és játékokkal az érdeklődőket. Az esemény részekén két interaktív videó is készült, amelyben a néző és egy kattintással válthat a szinkronban lejátszott felvételek között.

 

Az Operett Színház, a Színházak Éjszakája és a Filmworks Kft. együttműködésében létrejött kisfilmen a Lehetsz király című dalt váltott szereposztásban tekinthetjük meg: egy gombnyomással válthatunk a két szereposztás között.


A Nemzeti Színház videójában ugyanezt a technikát használták az alkotók, így a Fodrásznő című előadás próbája és az előadás felvétele között ide-oda léptethetünk.

 

 operett

 

A létrehozás folyamatáról a projekt ötletgazdáját, a Színház.hu alapítóját, Herner Dánielt kérdezte a film.hu: „Az Eszterházy Károly Főiskolán írt szakdolgozatomban interaktív filmekkel foglalkoztam. Amikor a Színházak Éjszakája kommunikációs tervén gondolkodtunk, az interaktív videók is bekerültek az esetleg kivitelezhető ötletek közé, és dr. Komáromi György, a Színházak Éjszakája projektvezetője megvalósításra érdemesnek tartotta őket. Amikor szembesültem vele, hogy ezeket valójában meg is kell csinálni, egyszerre lettem nagyon boldog, és ijedtem meg, mert a téma vesszőparipám, nagy örömmel foglalkozom vele, ugyanakkor tudtam, hogy feltérképezetlen területen kell majd időre és garantált minőségben megoldásokat szállítanunk”.

 

A rendhagyó videókat nem volt egyszerű technikailag megvalósítani. “A lejátszáshoz teljesen egyedi platformot kellett létrehozni, ami szinkronban tudja tartani a két videót, anélkül hogy például pufferelni kelljen a váltások közben. (...) Végül a megoldás Horváth-Veress Balázs kollégám által készített html5 alapú, layerek cserélgetésének elvén működő, teljesen erre a feladatra írt, egyedi platform lett, amely a minimális gépigény megléte esetén meg tudja oldani a feladatot. Már a felvétel sem volt egyszerű, de kollégáim, Gothár Márton és Papp Vivi tapasztalatára és profizmusára támaszkodva itt még gond nélkül vettük az akadályokat” - mesélte Herner Dániel.

 

fodraszno

 

Arról is beszámolt, hogy a Nemzeti Színházban Szűcs Nelli, Trill Zsolt, Tóth László, Kristán Attila, rögtön megértette mit várnak tőlük, és partnerek voltak a megvalósításban. „Először vettük fel az “előadás” jelenetet, majd ezt kellett viszzabontanunk addig, amíg “próba” szituáció nem lett belőle. Lenyűgöző volt nézni, hogy milyen emlékezőtehetségük van: amikor akarják még a kisujjuk hegyét is tudják ugyanúgy mozdítani mint az előző felvételen” – mesélte Herner. 

 

"Az Operettszínházban kissé más volt a kiindulási pont, mert a zene eleve meghatározta a ritmust. A munka oroszlánrésze itt Duda Évára hárult, aki könyörületet nem ismerve vezette végig szereplőit a felvétel folyamatán. Itt is említeni kell, hogy az Operettszínház művészei nem mindennapi kvalitásokról tettek tanulságot: egyrészt képesek voltak milliméter pontosan végrehajtani az utasításokat, másrészt reggeli próba és esti előadás között el tudták énekelni többször is ezt az igen bonyolult és megterhelő dalt" - tette hozzá.

 

A videókat ITT nézhetik meg. A Színházak Éjszakája programjáról pedig itt értesülhetnek.

 

süti beállítások módosítása