Kovács Márton: "A mi zenénk nehezen kottázható le"

A Revizor sorozatában a Színikritikusok díjának idei várományosait szólaltatja meg. Kovács Márton, a Szakértők Zenekar vezetője, Mohácsi János darabjainak állandó zeneszerzője válaszolt.

Szülei művészettörténészek. Annak kapcsán, mennyiben hatott rá az a fajta nagyon szabad gondolkodás, amit ők képviselnek, Kovács Márton elmondta: “A mai napig nagy hatással van rám, amit a székesfehérvári múzeumban élhettem meg. A szabadságról való gondolkodást adta nekem. A kiállítások nem pusztán a képzőművészetről szóltak, hanem a kortárs irodalomról és zenéről, amelyek együttesen rajzolnak meg egy korszakot. Bár nem színházi embernek, nem zenésznek készültem, de amikor így alakult az életem, ez sokat segített a színház megértésében”.

 

marci kovacs

 

“Véletlen folytán kerültem a pécsi Bóbita Bábszínházhoz, ahol akkori zenekarommal egy ír horror mesejátékban zenéltem. Sok helyre utaztunk az előadással, amit nagyon élveztem. Majd jött az újabb felkérés, Kiss Anna Hol van a világ vége? című könyvéből Rumi László rendezett egyszemélyes előadást Szabó Zsuzsának. Nagyszerű és meghatározó munka volt, festettem díszletet, ötleteket adhattam, sok mindent közösen találtunk ki. A zenélés mellett a világosítást és a hangosítást is csináltam. Izgalmas volt, hogy egyedül működtethetem a masinériát” – számolt be a zeneszerző.

 

A kérdésre, ahhoz, hogy a zene szerves része legyen az előadásnak, kell-e, hogy részese legyen az egész alkotói folyamatnak, úgy válaszolt: “Nagyon sok próbát végigülök, nézem, mit csinálnak a színészek, a rendező. Menet közben forr ki a végleges változat, amikor látom, mire kell reagálnia a zenének. A rendezők is gyakran hozzátesznek a születő zenéhez. Fontosnak érzem, hogy egy színpadon játszó zenekar tudjon együtt menni az ott történő dolgokkal, reagáljon arra hangerővel, intenzitással. A mi zenénk nehezen kottázható le, a színész ritmusa, játékmódja estéről estére alakítja. (…) Minden este érvényesnek kell lennünk, ezért alkalmazunk irányított improvizációt. Adott a zene, a tempó, egy hangsor, de meg kell találnunk a megfelelő pillanatot, amikor meg kell szólalnunk” – árulta el Kovács Márton.

 

A teljes interjút itt olvashatják.

 

süti beállítások módosítása