Színpadra viszik a Gurlitt-hagyaték történetét Berlinben

Színpadra viszik Berlinben Cornelius Gurlitt német műgyűjtő és a tulajdonában talált műkincsek világszerte nagy port kavart esetének történetét Berlinben.

A becslések szerint egymilliárd euró összértékű műkincsek történetét Ronald Harwood Oscar-díjas brit drámaíró dolgozta fel egy színdarabban. Az Entartete Kunst (Elfajzott művészet) című darab premierjét október 4-én tartják a berlini Reneszánsz Színházban.
A főszerepet Udo Samel játssza, a rendező Torsten Fischer. A bemutatóra a 80 éves szerzőt is várják.


"Büszkék vagyunk arra, hogy Sir Ronald Harwood ránk bízta műve világpremierjét" - mondta Horst-H. Filohn, a színházintendánsa, aki több mint 30 éve vezeti az intézményt, Berlin egyik utolsó nagy magánszínházát. Harwood egy német barátjától értesült a Gurlitt-ügyről. "A színdarab, bár valós eseményeken alapszik, nem dokumentáció" - hangsúlyozta Harwood. 

 

 entartete-kunst

 

Adolf Hitler kedvenc műkereskedőjének, Hildebrand Gurlitt fiának, Corneliusnak a müncheni lakásán a német hatóságok 2012 februárjában 1280 értékes műalkotást találtak, ekkor adócsalás gyanúja miatt tartottak házkutatást. Később további 238 műkincsre bukkantak a gyűjtő salzburgi házában.


Amikor 2013 őszén az addig ismeretlen műgyűjtemény létére fény derült, szakértők elképzelhetőnek tartották, hogy a kollekció együttes értéke eléri az egymilliárd eurót. Mivel Gurlitt apja Adolf Hitler négy műkereskedőjének egyike volt, felmerült a gyanú, hogy a képeknek legalább egy része náci rablásból származik.


A német kormány súlyos bírálatokat kapott belföldről és külföldről is az ügy titkos kezelése miatt. A berlini vezetés végül összeállított egy szakértői munkacsoportot, amelynek feladata a gyűjtemény vizsgálata a nyilvánosság bevonásával. A gyanús származású alkotások fényképét és fő adatait közzétették az elveszett kulturális javak koordinációs állomásának (Lost Art Koordinierungsstelle) portálján. Több műnek már fel is kutatták a jogos örököseit, néhány alkotást már visszaszolgáltattak.


Hildebrand Gurlitt a nácik megbízásából egyebek mellett műtárgyak külföldi értékesítésével foglalkozott, a propagandaminisztériumban összegyűjtött "elfajzott műveket" árulta devizáért. A fiánál talált gyűjteményből eddig ismeretlen mesterművek is előkerültek, köztük egy Chagall-kép.


Cornelius Gurlitt 2014 májusában, 81 évesen elhunyt.

 

Forrás: MTI

 

 

süti beállítások módosítása