Szponzori nevet kaphat a New York-i Metropolitan Opera

Szponzori nevet kaphat a New York-i Metropolitan Opera, a világhírű dalszínház többek között szűkös előcsarnokát bővítené a befolyó pénzből.

    

A Met egyes épületrészeket már nevezett el bőkezű mecénásokról, de az egész épület nevét egyelőre nem bocsátotta áruba. Nem lenne ez példátlan, az operaház közvetlen közelében álló Avery Fisher Hallt például ebben a hónapban nevezték át David Geffen Hallra egy 100 millió dolláros (27,54 milliárd forint) "adományért" cserébe.
    

Peter Gelb főigazgató, aki hétfőn kezdi meg tizedik évadát a patinás operaház élén, eddig valamivel több mint 100 millió dollárt gyűjtött össze a tervezett 600 milliós (165 milliárd forint) támogatásból. A pénz egy részét a szűkösnek bizonyuló előcsarnok bővítésére fordítanák.

 

MetOpera

    

Gelb egy másik terve, hogy bevezeti a rendszeres vasárnapi előadásokat, jelenleg ugyanis csak hétfőtől szombatig tartanak esti előadásokat, amelyeket egy szombati matiné egészít ki. A rendszeres vasárnapi operaelőadásokat tiltja a szakszervezetekkel érvényben lévő megállapodás, bár alkalmi koncerteket tartanak ezen a napon is.
    

A főigazgató szerint világos igény mutatkozik a vasárnapok bevonására. Mint fogalmazott, "ennek előbb-utóbb meg kell történnie". Egyelőre nem kezdtek tárgyalni a szakszervezetekkel, de Gelb előrebocsátotta: a vasárnapi előadásokért cserébe természetesen az egyik hétköznapot "beáldozná", tehát az egyik hétköznapon nem lennének előadások a Metben.
    

Az operaház az elmúlt évadban a lehetséges jegyárbevétel 69 százalékát érte el, ami kevesebb, mint az előző szezon 73 százalékos és a 2011/12-es évad 79 százalékos mutatója. A hétvége népszerűségét mutatja, hogy a 69 százalékos átlag mellett a szombati matinék 85 százalékos, a szombat esti előadások pedig csaknem 74 százalékos eredményt értek el.
    

Peter Gelb azt is szeretné, ha egy MET2GO nevű járművön mutatnának be ingyenes szabadtéri előadásokat New York-szerte. A formabontó előadásokat a tervek szerint 2016 és 2017 júniusában próbálnák ki, az első produkció Verdi Traviatája lenne a holland Lotte de Beer rendezésében.

 

Forrás: MTI

 

süti beállítások módosítása