Vissza kell lépnie a Szentendrei Kulturális Központnak a Teátrumi Társaságba

Csató Kata bábrendező, bábszínész, a Szentendrei Kulturális Központ Nonprofit Kft. év elején kinevezett ügyvezetője júliusban léptette ki az általa vezetett céget a Magyar Teátrumi Társaságból, a szentendrei képviselő-testület azonban arra kötelezte, hogy léptesse vissza a kft.-t - számolt be a nol.hu.

 

Csató Kata májusban tájékoztatta a kulturális alpolgármestert, hogy a központot kilépteti a Teátrumi Társaságból, mert szerinte az nem tölti be az alapítók által meghatározott funkcióját. A szentendrei önkormányzat múlt csütörtökön tűzte napirendre azt az előterjesztést, amely fölszólítja Csató Katát, hogy a központot léptesse vissza az MTT-be - írja a nol.hu.

 

szentendre

 

Az ülés előtt Csató Kata írásban jelezte, előre egyeztetett külföldi vendégrendezés miatt nem tud jelen lenni, ezért kéri, halasszák el a javaslat megtárgyalását. "A tagság megszüntetéséről szakmai tudásom és gyakorlati tapasztalataim alapján döntöttem, döntésemről, annak indokairól a kulturális alpolgármester asszonyt még májusban tájékoztattam, aki döntésemet elfogadta, azzal az indokkal, hogy ezzel nem lépem túl ügyvezetői hatáskörömet" - idéz a nol.hu leveléből.

 

Csató Kata szerint a legutolsó pályázati időszakban a kulturális központ nulla támogatást kapott nyári programjaira, illetve más projektek megszervezésére, s ez számára azt igazolta, hogy az MTT nem tudja hatékonyan képviselni az érdekeiket. Kitért rá: a művészeti szabadság törvényi elvéből következően a művészi- előadói szervezetek munkájának tartalmi kérdéseiben a fenntartó nem rendelkezik közvetlen befolyásolási, beavatkozási, beszámoltatási lehetőséggel.

 

Az ügyvezető kérése ellenére a képviselő-testület az anyagot megvitatta, majd arra szavazott, hogy a központnak újra csatlakoznia kell az MTT-hez. Erről Csató Kata a nol.hu érdeklődésére elmondta: a határozattal és a döntésével kapcsolatban addig nem szeretne nyilatkozni, amíg nem kapja kézhez azt. Hozzátette, szeretett volna független maradni, így a társaságból való kilépés után a központ nem lépett be a Magyar Színházi Társaságba, sem más szervezetbe.

 

A tagfelvételt a Teátrumi Társaság közgyűlésének kétharmados többséggel kell elfogadnia.

 

Forrás: nol.hu

 

süti beállítások módosítása