Gál Tamás lett a legjobb szlovákiai férfi színész

Gál Tamás lett a legjobb férfiszínész a Dosky (Deszkák) 2O15 elnevezésű nagy presztízsű díjkiosztó színházi gálán.

A Dosky – Az évad színházi díjai – elnevezésű díj Szlovákia legjelentősebb szakmai elismerésének számít, 1996-ban osztották ki először a színikritikusok szavazatai alapján. 

 

Az idei, 20. évfolyam egyik különlegessége volt, hogy első alkalommal a díj történetében egy magyar színész is versenybe került. Gál Tamás a kassai Thália Színház Rükverc című előadásában nyújtott alakításáért érdemelte ki az elismerést. Kerékgyártó István drámájában Vidra Zsoltot, az örök vesztes kisembert kelti életre a Hetényben működő Csavar Színházával is sikereket elkönyvelő színész.

 

Gal Tamas

 

A Czajlik József rendezte előadás komoly szakmai kihívás a főszerepet játszó színész számára, hiszen Vidra Zsolt élete visszafelé pereg le, a főhős halálától születéséig követjük nyomon az eseményeket. 36 kritikus szavazatai alapján dőlt el, hogy a hatalmas népszerűségnek örvendő, sorozatszerepek nélkül is igazi sztárnak számító Robert Roth, és a köztudatba nemrég berobbant, fiatal Jakub Rybárik előtt, a pozsonyi színművészeti egyetemen (VŠMU) diplomát szerző, és néhány rövid kőszínházi kalandtól eltekintve szabadúszóként működő Gál Tamás lett a 2O15-ös évad legjobb férfiszínésze.


A Dosky díjak nyolc kategóriájából ötöt is (legjobb előadás, legjobb rendezés, legjobb női alakítás, legjobb zene, legjobb díszlet) a pozsonyi Szlovák Nemzeti Színház II. Mojmír című előadása nyert meg.


A Dosky díjazottjai egy a nevükkel ellátott több mint száz éves deszkát kapnak, melyek a túrócszentmártoni (Martin) színház legendás színpadának régi deszkáiból kerülnek ki.

 

Forrás: Kassai Thália Színház

 

 

süti beállítások módosítása