Színikritikusok Díja 2015 - Itt a gála-tárlat

A gála keretében 15 kategóriában hirdettek győztest, a díjakért a kategóriák mindegyikében három jelölt volt versenyben.

 

Az Örkény István Színház e föld befogad avagy SZÁMODRA HELY című, Mohácsi János rendezte produkciója kapta a legjobb előadásnak járó elismerést a Színházi Kritikusok Céhének vasárnapi díjátadóján a Trafó - Kortárs Művészetek Házában, ahol az előző évad legkiemelkedőbb teljesítményeit jutalmazták.

 

A 35. alkalommal odaítélt elismerésre a kritikus céh tagjai legalább évi kilencven premier megtekintése után voksolhattak. A Színikritikusok Díját a legtöbb szavazatot kapó művész, illetve produkció vihette haza. 
    

Egy kategóriában már korábban odaítélték a díjat: a színikritikusok ötödik alkalommal adományoztak életműdíjat, ezt az idén Molnár Piroska színművész kapta.
    

Molnár Piroska arról beszélt, hogy nem vehetné most át a díjat, ha élete egyik legjobb pillanatában nem csatlakozik egy színházi közösséghez, amely őt fölnevelte és a helyes útra terelgette, és amelynek óvó tekintetét a mai napig magán érezheti, a bajban ugyanúgy, mint élete szerencsésebb pillanataiban. "Ha erőm engedi, és időm lesz még, akkor csiszolgatom ezt az életművet, hogy olyan fényes legyen majd, hogy a legkritikusabb kritikus is nyugodtan dőljön hátra a fotelben, hogy jól van, egye meg a fene, jó helyen van ez a díj ennél a nőnél" - mondta.

 

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a legjobb új magyar dráma/színpadi szöveg díját Székely Csaba nyerte el Vitéz Mihály című darabjával. A darabot a szombathelyi Weöres Sándor Színház tűzte műsorra. Zsótér Sándor a legjobb rendezés díját vette át a Nemzeti Színház Brand című előadásáért. A legjobb női főszereplő díját Krizsán Szilvia kapta az Újvidéki Színház Bánk bán című előadásáért. A legjobb férfi főszereplő díját Trill Zsoltnak ítélték oda a Nemzeti Színház Zsótér Sándor rendezte Brand című produkciójáért.


A legjobb független színházi előadásnak járó elismerést a Szputnyik Hajózási Társaság Kovács D. Dániel rendezte A heilbronni Katica című produkciója nyerte el. A Stúdió K Színház és a Tatabányai Jászai Mari Színház, Népház közös, Maya hajója című produkciója a legjobb gyerek- és ifjúsági előadás díját kapta. Az elismerést Fodor Tamás rendező vette át. A legjobb zenés/szórakoztató előadás díját megosztva nyerte el a Budapest Bábszínház Kabaré című előadása, Alföldi Róbert rendezése, valamint a Vígszínház és a Szputnyik Hajózási Társaság Koldusopera című produkciója, Bodó Viktor rendezése. Az utóbbi díjat Eszenyi Enikő, a Vígszínház igazgatója vette át.


A legjobb női mellékszereplő díját Monori Lili kapta a Katona József Színház Faust I-II. című Schilling Árpád rendezte előadásban nyújtott alakításáért. A legjobb férfi mellékszereplő díját Bercsényi Péter nyerte el a Budapest Bábszínház Alföldi Róbert rendezte Kabaré című produkciójáért.

 

A legjobb díszlet díját Ágh Mártonnak ítélték a kritikusok a Katona József Színház Faust I-II. című előadásáért, míg a legjobb jelmez díját Pilinyi Márta vette át a szombathelyi Weöres Sándor Színház Vitéz Mihály című előadásáért. A legjobb színházi zenéért az idén Dargay Marcell vehette át az elismerést a Katona József Színház Faust I-II. című előadásáért. A legígéretesebb pályakezdő díját ifj. Vidnyánszky Attila nyerte el. Különdíjat ítéltek oda a kritikusok Márton Lászlónak a Faust I-II. újrafordításáért.


A rendezvényen a közelmúltban elhunyt Koltai Tamás színikritikusról is megemlékeztek a céh tagjai, hangfelvétellel idézve fel a színházról megfogalmazott gondolatait.


A színház hanyatlását előrevetítő, ironikus hangvételű gálaestet Boross Martin rendezte. A Színházi Kritikusok Céhének hat év után leköszönő elnöksége nevében Tompa Andrea elnök búcsúzott, mint mondta, remélik, hogy továbbra is folytatódhat a legjobb produkciók díjazása.

 

A gáláról képekben:

1 

1. Molnár Piroska Életműdíjas

2 

2. Radnóti Zsuzsa dramaturg adta át az első díjat.

3 

3. Velancsics Gabriella

4 

4. Székely Csaba a legjobb új magyar dráma/színpadi szöveg díjával

5 

5. Rimóczi István

6 

6. Zsótér Sándor adta volna át ifj. Vidnyánszky Attilának a Legígéretesebb pályakezdő díját, de a fiatal színész csak később veszi át.

7 

7. Korponovics Roland

8 

8. Iszlai Renáta

9 

9. Dargay Marcell a legjobb színházi zenéért járó díjjal

 12

10. Kiss Diána Magdolna díjat adott át.

11 

11. A Bélaműhely és a fellépők

13 

12. Pilinyi Márta a legjobb jelmez díjával

14 

13. Monori Lili lett a legjobb női mellékszereplő.

15

14. A Soharóza kórus

16

15. Bercsényi Pétert választották a legjobb férfi mellékszereplőnek.

17

16. Monori Lili

18

17. Artner Igor Olivér

19

18. Forgách András

20

19. Forgách András Krizsán Szilviának adta át a legjobb női főszereplő díját..

21

20. Krizsán Szilvia

22

21.  A Stúdió K Színház és a Tatabányai Jászai Mari Színház, Népház közös, Maya hajója című produkciója a legjobb gyerek- és ifjúsági előadás díját kapta. Az elismerést Fodor Tamás rendező vette át. 

23

22. Tóth Ildikó adta át a legjobb férfi főszereplő díját Trill Zsoltnak.

24

23. Trill Zsolt

25

24. Orlai Tibor és Alföldi Róbert

26

25. Eszenyi Enikő és Alföldi Róbert

A legjobb zenés/szórakoztató előadás díját megosztva nyerte el a Budapest Bábszínház Kabaré című előadása, Alföldi Róbert rendezése, valamint a Vígszínház és a Szputnyik Hajózási Társaság Koldusopera című produkciója, Bodó Viktor rendezése. Az utóbbi díjat Eszenyi Enikő, a Vígszínház igazgatója vette át.

27

26. Eszenyi Enikő

28

27. Péterfy Bori

29

28.  Péterfy Bori adta át a legjobb rendezés díját Zsótér Sándornak.

30

29. Kulcsár Viktória

31

30. Kulcsár Viktória nyújtotta át a legjobb  független színházi előadásnak járó elismerést a Szputnyik Hajózási Társaság Heilbronni Katica c. előadásáért Kovács D. Dániel rendezőnek és a címszerepet alakító Kurta Nikének, akit a legjobb pályakezdőnek is jelöltek.

32

31. Kovács D. Dániel és Kurta Niké

33

32. A kritikusok bevonulnak

34

33. A Kirtikusok Céhének tagjai adták át Molnár Piroska Életműdíját.

37

34. Az Örkény István Színház e föld befogad avagy Számodra hely című, Mohácsi János rendezte produkciója kapta a legjobb előadásnak járó elismerést.

36

35. Tompa Andrea

38

36. Molnár Piroska

Fotó: foto.szinhaz.hu / Nizsai Dániel, Tóth Berta

 

narrátor: Ördög Tamás
közreműködnek: Artner Igor Olivér, Korponovics Roland, Szabon Balázs, Vanóné Szabó Gabriella, Velancsics Gabriella
zene: Bartha Márk és a Bélaműhely – Iszlai Renáta, Rimóczi István, Szegő Dávid, Varga Merse
Közreműködik a Soharóza kórus
dramaturg: Thury Gábor
látvány: Boros Lőrinc
videó: Karcis Gábor
fény: Dézsi Kata
hang: Rembeczki János
produkciós asszisztens: Papp Tímea
rendező asszisztens: Varga Brigitta
producer: Orlai Tibor
rendező: Boross Martin

 

Színház.hu

 

 

süti beállítások módosítása