"Szentendre vonja vissza határozatát!" - A Színházi Társaság közleménye

A Magyar Színházi Társaság Elnökségének közleménye.

A Népszabadságban szeptember 16-án jelent meg Kácsor Zsolt írása arról, hogy Szentendre városának közgyűlése határozattal küldené vissza a Szentendrei Kulturális Központ Nonprofit Kft-t a Magyar Teátrumi Társaságba, melyből a nemrég kinevezett ügyvezető, Csató Kata, az önkormányzat felé is jelezve szándékát, kilépett.

 

Érthetetlen számunkra, hogy egy önkormányzat beleszól, véleményt formál olyan ügyben, hogy egyik szervezete milyen szakmai tömörüléshez tartozzon, vagy ne tartozzon. Hacsak nem azért, mert politikai hovatartozás okán látja definiálhatónak a szakmai szervezeteket.

 

A Magyar Színházi Társaság szakmai érdekvédelmi szervezet, így magát politikai oldalaktól független tömörülésnek határozza meg, és ezt működésével bizonyítja is.

 

szentendre

 

Az előadó-művészeti törvény alapelve, hogy a fenntartó beavatkozása az előadó-művészeti szervezet működésébe, szakmai tevékenységébe csak a törvényben meghatározott korlátok között történhet:

 

Emtv. 5. § (5) Az előadó-művészeti szervezet művészeti tevékenysége - törvényben meghatározott, illetve az általa vállalt mértéken túl - nem korlátozható. Az állami vagy önkormányzati fenntartó az előadó-művészeti szervezetet művészeti évadterv benyújtására nem kötelezheti, annak előzetes minősítésére, elfogadására, továbbá fenntartói feladatainak ellátása körében az előadó-művészeti szervezet működésével összefüggésben művészeti, esztétikai elvárások érvényesítésére nem jogosult.

 

Ennek megfelelően a fenntartó a pályázati kiírás megfogalmazásakor határozhatja meg azokat a szempontokat, amelyeket a vezető kiválasztásakor érvényesíteni kíván. A Szentendre Város Önkormányzata által közzétett pályázati felhívás nem tartalmazza az érdekképviseleti szervezeti tagság követelményét.

 

Társaságunk elnöksége elfogadhatatlannak tartja, hogy egy Önkormányzat ilyen kérdésben állást foglaljon, mert ez lehetetlenné teszi a politikától független, szabad szellemű működést.

 

Felszólítjuk tehát Szentendre város közgyűlését, hogy határozatát vonja vissza. Ám függetlenül attól, hogy ezt megteszi-e  vagy nem, a közgyűlés határozata se Csató Katát, se a Szentendrei Kulturális Központot nem kötelezi semmire, vagyis az ügyvezetői döntés a kilépésről továbbra is érvényes.

 

A Magyar Színházi Társaság Elnöksége

 

süti beállítások módosítása