Színműveket ihletett a csabai kolbász

Megosztott első hellyel jutalmazták Orbán János Dénes és Vörös István drámáit a Bárka irodalmi folyóirat és a Békéscsabai Jókai Színház közös, Erős csabait kívánok! elnevezésű irodalmi-színházi drámapályázatán.

 

A meghívásos drámapályázat központi témája a 2013-ban hungarikummá választott csabai kolbász volt. A projekt célja olyan új, színpadi előadásra szánt, esztétikailag értékes irodalmi alkotások, drámák megírásának elősegítése volt, amelyekben valamilyen módon hangsúlyos szerepet kapnak a több mint száz éves csabai kolbász gasztronómiai, kulturális, társadalmi tradíciói, amelyek ország-világ szerte továbbviszik a csabai kolbász hírét - mondta Elek Tibor, a Bárka folyóirat főszerkesztője az MTI-nek.

 

orban denes kolbasz


Hozzátette: műfaji megkötés nem volt, a történelmi tragédiától a társadalmi drámán, az abszurd vígjátékon, krimiparódián át a musicalig számos lehetőség állt nyitva a szerzők előtt. A meghívással öt kortárs magyar író élt. Harmadik helyezett lett Sarusi Mihály Álompuszta című darabja, Pozsgai Zsolt és Szil Ágnes pedig különdíjban részesültek.


A két győztes szerző darabját a Jókai Színház felolvasó-színházi keretek között bemutatja idei évadában. Orbán János Dénes Szabadság, kolbász, szerelem című darabja az idén október 22. és 25. között megrendezendő Békéscsabai Kolbászfesztivál egyik "előeseménye" lesz, egy nappal korábban, 21-én mutatják be a teátrum Vigadójában. A rendező Árkosi Árpád lesz.


Vörös István Pisztoly az asztalon című darabját novemberben Merő Béla rendezésében mutatják be.

 

 

süti beállítások módosítása