A Rükverccel szerepel a kassai színház a nyitrai fesztiválon

A kassai Thália Színház Kerékgyártó István Rükverc című darabját mutatja be a csütörtöktől jövő keddig tartó nyitrai nemzetközi színházi fesztiválon.

Az immár 24. alkalommal megvalósuló rendezvényen pénteken láthatja a közönség a Czajlik József rendezte Rükverc című darabot. Kerékgyártó István az MTI-t arról tájékoztatta, hogy a fesztiválra 17 országból húsz előadás érkezik, köztük a Rükverc.

 

A kassai előadás létrehozását a Nemzeti Kulturális Alap jelentős támogatása tette lehetővé - közölte. A támogatás odaítélése jó döntésnek bizonyult, mert a produkciót meghívták a Magyar Színházak XXVII. Kisvárdai Fesztiváljára is, ahol közönségdíjat kapott, valamint részt vett a túrócszentmártoni fesztiválon, a szlovákiai színházak legrangosabb seregszemléjén is. Utóbbi azonos elveken működik Szlovákiában, mint Magyarországon a POSZT - tette hozzá.

 

rukverc


A kassai színház a Rükverccel szeptemberben nyugat-szlovákiai turnén vett részt, dunaszerdahelyi, pozsonyi (Szlovák Nemzeti Színház) és komáromi állomásokkal. Az író kiemelte, hogy a Rükverc főszereplője, Gál Tamás lett a legjobb férfiszínész a hétvégén megtartott Dosky (Deszkák) 2015 elnevezésű díjkiosztó színházi gálán.


Mint a színház honlapján olvasható, a Dosky elnevezésű elismerés Szlovákia legjelentősebb szakmai elismerésének számít, 1996-ban osztották ki először a színikritikusok szavazatai alapján. Az idei, 20. gála egyik különlegessége volt, hogy a díj történetében először egy magyar színész is versenybe került. Harminchat kritikus szavazatai alapján dőlt el, hogy három jelölt közül a pozsonyi színművészeti egyetemen (VSMU) diplomát szerzett Gál Tamás a 2015-ös évad legjobb férfiszínésze, aki a Rükverc című előadásban nyújtott megrázó alakításáért érdemelte ki az elismerést. Kerékgyártó István drámájában Vidra Zsoltot, az örök vesztes kisembert kelti életre. Az előadás jelentős szakmai kihívás a főszerepet játszó színész számára, hiszen Vidra Zsolt élete visszafelé pereg le, a főhős halálától születéséig követjük nyomon az eseményeket.

 

Forrás: MTI

 

 

süti beállítások módosítása