Megnyílt a kecskeméti Kamaraszínház

16 évig vártak a kecskemétiek arra, ami 2015. szeptember 21-én végre megtörtént: újra megnyitotta kapuit a hírös város emblematikus épülete, a Városi Mozi, amely mostantól az új Kamaraszínháznak és a Leskowszky Hangszergyűjteménynek ad otthont.

 

- Egy olyan épületben vagyunk, melyhez a 30 év feletti kecskeméti polgárokat több régi emlék kötötte, mint engem, de az elmúlt pár évben, úgy gondolom, behoztam ezt a lemaradást. Sőt talán azt mondhatom, senki annyit nem álmodott, kelt és feküdt ennek a létesítménynek a gondolatával, mint én. De higgyék el nekem, ez nem panasz, hiszen nem mindenkinek adatik meg, hogy egy új színház megnyitásán kelljen törnie a fejét. Hatalmas vállalás volt egy évek óta használaton kívüli épületbe életet álmodni, méghozzá olyat, ami méltó ehhez a városhoz, Önökhöz, ehhez az utcához, de bízom benne, hogy az elmúlt évek sikerei, a kulturális életben betöltött szerepünk elég bizonyság arra, hogy helyünk van itt – mondta Cseke Péter direktor hétfőn, a Hírös Város Turisztikai Központ ünnepélyes megnyitóján.

 

 kecskemet


Az igazgató megnyitó beszédében a kezdeteket is felidézte.
- A kecskeméti Katona József Színház az Új Széchenyi Terv DAROP támogatási rendszeréhez sikeres pályázatot nyújtott be, Hírös Város Turisztikai Központ címen. Történt mindez az után, hogy kaptam egy telefont dr. Zombor Gábortól, az akkori polgármester úrtól. Megkérdezte, mit szólnék hozzá, ha az egykori Városi Mozi lenne az új kamaraszínházunk, hisz ott éktelenkedik a szépen felújított Rákóczi út közepén. Mondanom sem kell, repestem az örömtől. Az Európai Unió támogatásával elnyert közel 400 millió forintból csak a tervezett felújítási költségekre futotta, a váratlanul felmerülő problémát nem sikerült volna megoldanunk, ha az új ciklusban nem áll mellénk Szemereyné Pataki Klaudia polgármester, aki szívügyének tekintette a projektet. Ennek köszönhetően a város 135 millió forinttal segítette a beruházást, valamint a Kecskeméti Katona József Színház közel 30 millió forintot tett hozzá, így ez az épület ma itt áll teljesen felújítva a kultúra szolgálatában, és helyet kapott benne a Kelemen László Kamaraszínház és a Leskowszky hangszergyűjtemény - számolt be Cseke Péter.


A direktor társulata nevében köszönetet mondott mindenkinek, aki az elmúlt években azon fáradozott, hogy ez az álom megvalósuljon. Köszönet illettte Dr. Zombor Gábort, Szemereyné Pataki Klaudia polgármestert, a városi közgyűlést, és a tervezőket: Farkas Gábor Ybl-díjas építész DLA, Boros Pál szintén Ybl-díjas építészt, a kivitelező Lepces Kft-t, Király Gábor projektmenedzsert, a segítőket Horváth Ilonától Kis Balázsig


Ezt követően Szemereyné Pataki Klaudia polgármester lépett színpadra, aki az Illés zenekar dalait feldolgozó Tiéd a világ! díszbemutatója előtt stílszerűen az Illés egyik legnagyobb slágerét idézte beszédében.


- „Újra itt van a nagy csapat!” Mégpedig egy olyan csapat, akik nem csak álmodtak arról, hogy újra élet költözzön ezek közé a nagy múltú, s a kecskemétiek számára oly kedves falak közé, hanem cselekedni is képesek voltak érte. A szándék és a tett nagy találkozása kellett ahhoz, hogy mindez létrejöhessen, s reményeink szerint olyan események helyszíne lesz ez az épület, amelyhez idővel nagyon sok fontos emlékünk fog kötődni - fogalmazott a polgármester.

 

 

Forrás: Kecskeméti Katona József Színház

 

 

süti beállítások módosítása