Veszélyes játékok gázpalackkal – Francia cirkusz a Trafóban

Budapestre érkezik a francia Cirque Inextremiste Extrêmités című előadásával, amely 24-én, 25-én és 26-án lesz látható a Trafóban.


 

A francia Cirque Inextremiste társulat tarantinói humorú és cinizmusú előadásában három profi artista veszélyes játékot játszik egy építkezésen. Gázpalackok, fapallók és egy kerekesszékes előadó teszik élessé a helyzetet, de aggodalomra semmi ok, hiszen mitől is féltenénk három férfit ipari környezetben? Az előadás profin épít olyan kiélezett helyzetekre, amelyek során a nézők körmük lerágásában, az artisták pedig a csínytevésben fáradnak el. 

 

cirque2

 

 

A 2013-as Extrêmités Nyugat-Európában elhíresült sajátos világáról, arról, hogy az egyensúly megtarthatatlan és veszélyes; de a rizikóra fittyet hányó artisták, mint a rossz fiútestvérek, pont ezt élvezik a legjobban. A produkció humorát és hangulatát leginkább Quentin Tarantino világa és a francia burleszk keverékeként lehet a legpontosabban meghatározni. Nem is csoda, ha Amerikától Európáig mindenhol pozitív visszhangra talált, bár egy walesi újságíró mégis talált egy szomorú elemet a produkcióban: azt, hogy nem tart örökké.

 

cirque

 

A három artista egy építkezésen keresi az egyensúlyt, férfi barátságokra jellemző ökörködések közepette húzzák és szívatják egymást, de viszonyukat mégis leginkább az összetartozás és a bajtársiasság jellemzi. Minden ötletük és mozdulatuk izgalmat és veszélyt hordoz, ám kreativitásuk megteremti a stabilitást az arra legalkalmatlanabb környezetben is. Olyanok, mint három siheder, akik heccből belógtak egy építési területre, hogy kipróbálják a legveszélyesebb játékokat. A nézők meg közben egyszerre izgulnak, és csóválják a fejüket a kamaszos felelőtlenségen – meg persze jókat nevetnek.

 

cirque1

 

Különlegességnek hathat, hogy az egyik artista kerekesszékkel mutatványozik a színen, pedig ez a lehető legtermészetesebb része a produkciónak. Az artista akadályozottsága csak első pillantásra furcsa, hiszen ő is ugyanúgy része a játéknak, mint a többiek. Mind a hárman egyaránt függenek egymástól, felelősek egymásért, és minden áldott percben készen állnak arra, hogy mentsék egymás életét. Csapatmunka és szolidaritás, finomkodás nélkül, miközben persze kiválóan szórakoznak ők is, meg a közönség soraiban izgulók is.

 

Rendező: Stephane Filloque, François Bedel
Előadók: Yann Ecauvre, Sylvain Briani-Colin, Rémi Lecocq
Díszletterv: Julien Michenaud, Sébastien Hérouart, Michel Ferandon
Fénytechnikus: Julien Michenaud
Produkciós menedzsment: Jérôme Souchet, Géraldine Gallois

 

 

süti beállítások módosítása