11 színész 40 szerepben - Alföldi Makbettje az Átriumban

Szeptember 24-én mutatta be a Kultúrbrigád és az Átrium Film-Színház Eugène Ionesco: Makbett című darabját, Alföldi Róbert rendezésében.

 

Alkotók az előadásról:

 

A hatalom megszerzésére irányuló szüntelen háborúskodásról szóló történet ugyan komédia, ám a tragikus befejezés irányába halad. Az előadás valósággal való egyezése nem a véletlen műve, hiszen ahogy a rendező az olvasópróbán fogalmazott: ami a darab keletkezésekor, 1972-ben abszurdnak tűnt, az ma a valóság.

 

Alföldi Róbert e rendezésében olyan megoldásokkal dolgozik, amelyekkel korábban nem. „Nagyon nagyszerű munka volt. Egészen különleges élmény, hogy az ember olyan anyaggal és olyan emberekkel dolgozik, ami és akik megújhodásra késztetik. Örülök, hogy a régi munkatársaimnak is tudtam meglepetést okozni a próbafolyamatban, nota bene saját magamnak is. Remélem, a nézőknek is jó értelemben vett meglepetés lesz” - mondta a rendező.

 

MAK P 107 masolat

 

A Lady Duncan szerepét megformáló Kerekes Éva úgy érzi, furcsa előadás készül. „Kicsit mesejáték, kicsit rajzfilm, kicsit horror, de erős politikai és társadalomkritikai keretbe téve. Hiába abszurd drámáról van szó, vérkomolyan kell játszani, mert nagyon fontos, hogy hasson is, amit csinálunk, ne csupán mosolyogni lehessen rajta. Nekem a színészet mindig egy helyről jön, akár komédiáról, akár drámáról van szó, mert mindent át kell engednem magamon, különben nem tudja megérinteni az embereket az, amit a színpadon teszek. Nem lehet csak rajzolni, ki is kell színezni. Hiába tűnik úgy, hogy nagyon erősen a technikára épül az a színészet, amivel a néző most találkozni fog, de e stílusjáték mögött nagyon ott kell lenni személyiségként is" - fogalmazott a színésznő, aki most dolgozik először a Kultúrbrigáddal.

 

A számos szakmai kitüntetéssel és fesztiváldíjjal elismert romániai magyar színész, Bányai Kelemen Barna első budapesti munkája a Makbett. A tavalyi évad végéig a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház társulatát erősítő művész idén Szombathelyre szerződött, ahol a Makrancos Kata című Shakespeare-darabban dolgozott először Alföldi Róberttel. „A munkaritmusa és a temperamentuma így már nem ismeretlen nekem. Nagyon koncentráltan, nagyon sűrűn dolgoztunk ebben a kevés időben, ami rendelkezésre állt. A csapat pedig annak ellenére, hogy válogatott, mégis valódi társulatként tud együtt dolgozni. Marosvásárhelyiként nem vagyok abban a státuszban, hogy megítéljem, mennyire lesz közéleti az előadás, de hogy az lesz, az nem kérdés. Olyan mint egy szócső, ami felnagyítja a hangokat. Az biztos, hogy a nézők feje dübörögni fog, amikor kijönnek a nézőtérről” - ígéri az erdélyi születésű színész.

 

  

11 színész 40 szerepben

 

A Makbett címszerepét Orosz Ákos játssza (aki 2013-ban, a Maladype Színház előadásában már Shakespeare Macbethjeként is színre lépett), Duncan királyt Hevér Gábor, a komornát Parti Nóra, Macolt Fehér Balázs Benő, Candort Szatory Dávid, Glamisst Fábián Szabolcs, a kereskedőt Krum Ádám, a katonát Bercsényi Péter, az ordonáncot Gelányi Bence alakítja. A tizenegy színész összesen negyvennél több szerepben lép fel az előadásban. Az előadás Bognár Róbert fordításából készült, a koreográfus Gergye Krisztián, a zenét Kovácsovics Dávid jegyzi, a látvány Tihanyi Ildi és a rendező munkája, a sminkeket Vég Attila tervezte.

 

A produkció bemutatójára szeptember 24-én került sor az Átrium Film-Színházban, a hónapban ezen kívül 26-án és 27-én délután lesz műsoron. Októberben 8-án, 9-én, 10-én és 29-én este lesz látható. Jegyek az atriumfilmszinhaz.jegy.hu oldalon kaphatók.

További információk: kulturbrigad.hu | atriumfilmszinhaz.hu | facebook.com/ionescomakbett

  

MAK P 134 


A Kultúrbrigád és az Átrium Film-Színház bemutatja:

 

Eugène Ionesco: MAKBETT
- nemshakespeare -

 

Fordította: Bognár Róbert


Makbett … OROSZ ÁKOS
Banco … BÁNYAI KELEMEN BARNA
Duncan … HEVÉR GÁBOR
Lady Duncan … KEREKES ÉVA
Komorna … PARTI NÓRA
Candor … SZATORY DÁVID
Glamiss … FÁBIÁN SZABOLCS
Macol … FEHÉR BALÁZS BENŐ
Katona … BERCSÉNYI PÉTER
Ószeres … KRUM ÁDÁM
Ordonánc … GELÁNYI BENCE

 

Látvány: Tihanyi Ildi – Alföldi Róbert
Mozgás: Gergye Krisztián
Maszk: Vég Attila
Zene: Kovácsovics Dávid
Fény: Jakab László, Lengyel Zoltán
Sminkteam: László Barbara, Takács Annamária
Öltöztető: Lakatos Erika, Peringer Tímea, Pintér Mária
Produkciós asszisztens: Ari Zsófia, Czirák Dániel, Ruska Robin, Szélinger Anna
Súgó: Magócs Nikolett
Segédrendező: Nyulassy Attila
Produkciós menedzser: Zsedényi Balázs
Produkciós vezető: Ugrai István
Rendező: ALFÖLDI RÓBERT

 

Bemutató:

2015. szeptember 24.

Átrium Film-Színház,

 

Az előadás Eugène Ionesco örökösének engedélyével,
az SACD és a Hofra Színházi és Irodalmi Ügynökség közvetítésével valósul meg.

 

Forrás: Átrium Film-Színház

 

 

süti beállítások módosítása