Grúziában vendégszerepelnek Láng Annamáriáék

A Tbiliszi Nemzetközi Színházi Fesztivál idén először egy magyar előadást is meghívott programjába: Láng Annamária és a Mezítlábas Zenészek Kvintettje A Nagyvárosok Máriája című produkcióját szeptember 29-én láthatja a közönség.

Az Astor Piazzolla egyetlen operájából és tangódalaiból készült előadást lengyel, orosz, norvég társulatok mellett hívták meg a New Program elnevezésű szekcióba, az előadások helyszíne a Marjanishvili Állami Színház Stúdiója lesz.


Rába Roland tavaly decemberben bemutatott A Nagyvárosok Máriája című rendezése a szürreális képekben gazdag latin-amerikai költészeten és Astor Piazzolla a tangó zenéjét újragondoló kompozícióin alapul. Az előadás Závada Péter és Zöldi Gergely dalszöveg-fordításainak felhasználásával készült.

 

nagyvarosok

 

A produkció stábja egyéves előkészítő munkafolyamat után, elsőként kapott engedélyt Astor Piazzolla jogutódaitól az operarészletek és tangódalok magyar nyelvű bemutatására, így jöhetett létre a koncertszínházi előadás.


A szerző nagy szerelméről formázta meg Maria de Buenos Aires alakját, akit Láng Annamária kelt életre. A produkció főszereplője Mária, a melankolikus és érzéki utcalány, kopott kismacskaként szédeleg a nagyváros utcáin és éli meg a női lét szélsőségeit - áll a közleményben.


A Nagyvárosok Máriája vendégszereplése a grúz fővárosban megvalósuló fesztiválon azért különösen megtisztelő az alkotók számára, mert ez az első alkalom, hogy a 2009 óta évente megrendezett seregszemle magyar előadást hívott meg a programjába.

  


A szeptember 25. és október 8. között tartandó mustrán a világ számos országából érkező társulatok lépnek a közönség elé. Látható lesz többek között a Thomas Ostermeier rendezte A nép ellensége a berlini Schaubühnéből, de bemutatják a Globe Hamletjét, a jeruzsálemi Inkubátor Színház, továbbá a Greyscale newcastle-i nemzetközi társulat előadását, valamint Akram Khan Kaash című londoni táncprodukcióját is.


A fesztivál legújabb platformja, a New Program új művek, új megközelítések számára biztosít teret. A programba Izrael, Lengyelország, Litvánia, Argentína, Románia, Németország, Finnország, Oroszország, India mellett kapott meghívást Magyarország. A vendégszereplés a Külgazdasági és Külügyminisztérium, a Tbiliszi Magyar Nagykövetség, az OTP Bank támogatása, illetve a Manna Kulturális Egyesület szervező munkája révén valósulhat meg - olvasható a közleményben.

 

 

Forrás: MTI

 

 

süti beállítások módosítása