Prométheusz – Kozma András zsámbéki rendezése a MUban

Októberben 4. vendégjátékával érkezik a MU Színházba a celldömölki Soltis Lajos Színház Társulata. Legújabb, a Zsámbéki Színházi Bázison bemutatott előadásuk Aiszkhülosz Leláncolt Prométheusz c. drámája alapján készült rítustanulmány.

 

Prométheusz mítosza az egyik legtitokzatosabb és legellentmondásosabb történet az európai kultúrában. Az égi és földi lét között közvetítő titán bűnében és bűnhődésében a tudás és a tudatlanság, az isteni és az emberi szándék ütközik egymással, miközben az örök kérdés kínzóan aktuális marad: érdemes-e áldozatot hozni másokért, akik talán nem is értékelik azt? A Soltis Lajos Színház fiatal színészeivel műhelymunka keretében elkészült produkció egy sajátos, mozdulatokból, hangokból építkező oratórikus jellegű, rituális formanyelv létrehozására tesz kísérletet.

 

soltis prometheusz foto nagy peter istvan3

 

Kozma Andrással, a Nemzeti Színház Hevesi Sándor-díjas dramaturg-műfordítójával a társulat tucatnyi színésze dolgozott együtt a mítosz megfejtésén. A vidéki színház és a budapesti szakember jó ideje kereste az együttműködés lehetőségét és Aiszkhülosz drámája megfelelő közös nevezőnek bizonyult.

„Valamilyen módon összekapcsolódott bennem  Prométheusz személyisége az alkotó emberrel, aki odaveti magát a világ elé, úgymond tüzet hoz, vagy tudást, vagy egyszerűen megnyitja magát a világnak, hogy valamit kimondjon, mert hisz abban, amit mond, és ezért sziklához láncolják - természetesen szimbolikusan -, és keselyűk tépik a máját, neki pedig ezeket a gyötrelmeket  el kell viselni, mert valami magasabb rendű igazságban hisz" - fogalmazott a rendező.

 

A társulat korábbi rituális színházi hagyományát folytatja - Misztérium a Szent Születésről"...majd mély csönd leng..."Csongor és Tünde - a rendező pedig többek között Anatolij Vasziljev és Min Tanaka tréningmódszereit, szemléletét, sajátos filozófiai hátterét adja hozzá a produkcióhoz. A koreográfiákat Benkő Ágnes, az elhangzó dallamokat és dalokat a társulat jegyzi.

 

soltis prometheusz foto nagy peter istvan2 2

 

SOLTIS LAJOS SZÍNHÁZ – ZSÁMBÉKI SZÍNHÁZI BÁZIS: PROMÉTHEUSZ

2015. október 4. 19:00

MU Színház

 

Prométheusz: B. Péter Pál

Héphaisztosz: Pesti Arnold

Ókeánosz: Károly Bálint

Hermész: Bruckner Roland

Ió: Boznánszky Anna, Hajba Beatrix, Marton Mercédesz, Nagy Zsuzsi

Karvezető: Piller Ádám

Moirák : Benkő Ágnes, Mihácsi Veronika, Ziembicki Dóra

Koreográfus: Benkő Ágnes

Rendezte: Kozma András

Támogatók: EMMI, NKA

 

 

 

 

 

 

süti beállítások módosítása